Preskočite na glavni sadržaj

Dubrovnik u pozno ljeto od 30. kolovoza do 24. rujna

Glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto održat će se sedmi put od 30. kolovoza do 24. rujna u dubrovačkom Kneževom dvoru u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u dubrovačkoj Palači Sponza.
vrijeme: 30.08.2019.
mjesto: Dubrovnik
url: https://www.dso.hr/
Festivalu će prethoditi "Orlando Piano Week", platforma za mlade glazbenike, u sklopu koje će se od 26. do 29. kolovoza održati četiri koncerta.

Šef dirigent DSO-a Marc Tardue rekao je kako ovogodišnji program festivala promovira romantičnu glazbu temeljenoj na riječi. "Do Beethovena, osim u operama, većina instrumentalne glazbe bila je temeljena na formi i plesnim koracima. Beethoven počinje koristiti riječi i izvanglazbene ideje kako bi predstavio svoju glazbu. Na toj ideji temeljimo ovogodišnje festivalske koncerte", objasnio je Tardue.

Tijekom sedam godina festivala razvijao se i sam okrestar, smatra ravnatelj DSO-a Damir Milat. "Od turističkog orkestra kroz godine smo rasli i učili te se danas možemo podičiti festivalskom razinom kvalitete, što smo pokazali i na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama. S kvalitetom dižemo kulturnu ponudu grada, produžujemo sezonu, ali i Orkestar jača", objasnio je Milat.

Gradska pročelnica za kulturu Ana Hilje istaknula je kako DSO bogatim i glazbenim programom obogaćuje kulturnu ponudu grada.

"Nakon Dubrovačkih ljetnih igara nastavljamo uživati u sjajnom glazbenom programu koji će nastaviti privlačiti i domaće ljubitelje glazbe, ali i goste grada", rekla je Hilje.

U najavi Orlando Piano Weeka pijanist Andrew Tyson, idejni tvorac platforme koji će prvi nastupiti u Kneževom dvoru 26. kolovoza, izjavio je kako je motiv bila okupiti četiri neobične glazbene ličnosti i vidjeti kakav će rezultat njihov susret proizvesti.

"Za prvo izdanje izabrali smo temu 'ogledala', jer svi imamo drukčiji pristup glasoviru, ali su nam i odrazi obrazovanja na konzervatoriju Juilliard u New Yorku bili drukčiji. Svi smo uzeli nešto drugo", rekao je Tyson. Američki pijanist Steven Lin, koji nastupa 27. kolovoza, izjavio je kako se pijanisti skoro uvijek moraju suočiti sa samima sobom. "U svojim mislima smo i za klavirom, a bez govora. Moramo znati povijest i tradiciju klavira, ali i gledati naprijed i biti tu danas. Zato moramo svirati i skladbe živih skladatelja", rekao je Lin.

Američki pijanist Evan Shinners, čiji nastup u Kneževom dvoru slijedi 28. kolovoza, istaknuo je kako je Dubrovnik savršen primjer 'ogledala', budući da je riječ o kulturi u vlastitom odrazu kroz arhitektonske ljepote i televizijsku seriju.

"Trebamo otkriti zašto ga smatramo lijepim, a slično je i s klasičnom glazbom. Iz zaboravljenog je vremena koje slavimo, ali možda ne znamo zašto. Što osjećamo u ovim zidinama i klasičnim skladbama? Osjećamo starinu, a kao ljudi poštujemo starinu. U ogledalu gledamo današnjicu i ne možemo vjerovati da je postojalo vrijeme umjetnosti ovakve arhitekture i skladanja", rekao je Shinners.

Uz američki pijanistički trojac nastupit će i mladi bugarski pijanist Evgeni Bozhanov, i to na posljednjem koncertu u četvrtak 29. kolovoza.

Na 7. festivalu Dubrovnik u pozno ljeto, uz Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem dirigenata Marca Tarduea, Christopha Campestrinija, Nicholasa Miltona , Christopha Koniga i Benoita Malmberga, nastupit će i violinisti Emmanuel Tjerknavorian i Aleksey Semenenko, pijanistice Jasminka Stančul, Inna Firsova i Naira Asatrian, gitarist Petrit Ceku, gudački kvartet Symphony4Vienna, Zbor Romeo i Julija te najbolji mladi violinisti i pijanisti Laus akademije, a na jazz programu će nastupiti Valerija Nikolovska, Viktor Lipić, Darko Jurković i Alan Polzer. (Hina)