Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'CODE:RED' Tadeja Pogačara u riječkom Malom salonu

Izložbom "CODE:RED", koja se otvara u petak, 23. kolovoza, u Malom salonu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci, po prvi će se puta riječkoj javnosti predstaviti jedan od najistaknutijih projekata slovenskog umjetnika i kustosa Tadeja Pogačara.
vrijeme: 23.08.2019.
mjesto: Mali salon MMSU, Rijeka
url: http://mmsu.hr/

Tadej Pogačar (1960.) umjetnik je, kustos i umjetnički direktor Centra i Galerije P74. Studirao je etnologiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, a kasnije i slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani.

Njegov rad "CODE:RED" kolaborativni je i participativni projekt u čijem je fokusu kritičko istraživanje marginalnih urbanih manjina i tema kao što su seksualni rad i (ne)pripadajuća ljudska, zdravstvena i radna prava seksualnih radnika/ca, zatim neformalna ekonomija, javni prostor, trgovina ljudima i slično.

Začeci projekta sežu još u 1999. godinu kad je Tadej Pogačar radio kao jedan od kustosa na izložbi "The Taste of City" u ljubljanskoj Galeriji Škuc. Tada je predstavio svoju prvu shematsku reprezentaciju ili grafikon urbane topologije, seksualne industrije i usporednih ekonomija. Projekt je poslužio kao temelj za istraživanje i potragu za sugovornicima unutar organizacija koje se bave pravima i socioekonomskim statusom seksualnih radnika/ca.

Pogačar je istražio niz organizacija i samoorganiziranih zajednica koje su bile isključene iz društvenog diskursa i prevladavajućih ekonomskih modela, unatoč tome što su za određene marginalne društvene skupine predstavljali važan izvor prihoda i uzdržavanja.

Projekt je dosad provođen u brojnim gradovima (Venecija, New York, Skopje, Tirana, Madrid, Zagreb, Bangkok…), istražujući i reagirajući na lokalne specifičnosti te spajajući seksualne radnice s umjetnicima, aktivistima, teoretičarima, umjetničkim institucijama i organizacijama. Cilj je uvijek bio isti: inicirati dijalog, poduprijeti osnaživanje, udruživanje, formuliranje zahtjeva i borbu seksualnih radnika za seksualna, radna i zdravstvena prava te raditi na rušenju stereotipa o jednom od najtabuiziranijih oblika rada.

Na izložbi u Malom salonu Pogačar će izložiti fotografije, video radove, časopise, knjige i dokumentaciju projekta, materijale koji su nastali na izdanjima CODE:RED-a u Berlinu, Leipzigu, Bangkoku, Madridu i Skopju.

Izložba je dio pretprograma Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Kuhinja različitosti. Ostvaruje se u suradnji s Galerijom P74 i Mestnom galerijom Ljubljana / MGML, a ostaje otvorena do 13. rujna. (Hina)