Preskočite na glavni sadržaj

2. Samoborski salon 'Granice'

Otvorenje žirirane izložbe u organizaciji Udruge likovnih umjetnika Samobor (ULUS Samobor) - 2. Samoborski salon „Granice“, održat će se u utorak, 20. kolovoza 2019., u 19 sati, u Maloj dvorani Galerije Prica. Izložba ostaje otvorena do 8. rujna 2019.
 
vrijeme: 20.08.2019.
mjesto: Samobor, Galerija Prica

Granice

Crta koja omeđuje, razdvaja, dijeli… to je ona krajnja crta prostorne cjeline koju definiramo kao granicu. Iako pri spomenu granice najčešće pomislimo na razdvajanje, granica zapravo istovremeno razdvaja i spaja… ono unutarnje i vanjsko, vlastito i tuđe, privatno i javno, potrebno i nepotrebno, vidljivo i nevidljivo…. Granice mogu biti čvrste, promjenjive ili nejasne….

Kada govorimo o temi granica zanimljivo viđenje pronalazimo u izjavi nizozemske redateljice i glumice Karine Holla koja se bavila temom granica u jednoj kazališnoj predstavi definiravši pojam granice intrigantnom mišlju: "Granice izazivaju osjećaj nezaštićenosti i nestabilnosti, međutim, istovremeno svi trebamo granice zbog sigurnosti i privatnosti. Granica je barijera, ali može biti i most prema različitim mogućnostima." Tema granica prirodno se nametnula kao osnovni koncept 2. Samoborskog salona prvenstveno zbog iznimno širokog spektra mogućnosti interpretacije teme, ali i zbog aktualnosti samog pitanja granica u kontekstu trenutnih geopolitičkih previranja, što je potvrdio i iznimno velik broj prijava pristiglih na ovogodišnji Samoborski salon. Od ukupno 66-ero prijavljenih umjetnica i umjetnika, stručni žiri je odabrao 25 autorica i autora koji su se istaknuli kvalitetom, originalnošću i raznovrsnošću prijavljenih radova u okviru zadane teme. Završni izbor rezultirao je kvalitetnim djelima u najraznovrsnijim medijima uključujući crteže, ilustracije, grafike, slike, objekte, skulpture, knjige umjetnika, svjetlosne i video instalacije, te performans.

U samom pozivu umjetnicima naznačena su tek neka od mogućih tumačenja pojma "granice", dok su prijavljeni autori u svojim radovima nadišli same primjere, te ponudili daleko širi dijapazon interpretacija pojma granice, što je samo potvrdilo aktualnost, ali i dugovječnost ove slojevite, kompleksne, duboke i višeznačenjske teme.

– Iz teksta predgovora kataloga Sonja Švec Španjol , mag.hist.art.

Umjetnici koji izlažu na 2. Samoborskom salonu: Andrea Pavetić, Andrej Beštak, Anton Vrlić, Davor Schunk, Gorana Težak, Irena Gayatri Horvat, Irena Podvorac, Iva Šintić, Ivana Mrčela, Karla Čurčinski, Krešimir Katušić, Lora Elezović, Lucija Žuti, Maja Cipek, Marta Živičnjak, Nevenka Miklenić, Nikolina Žabčić, Nina Bešlić, Noa Geras, Robert Erdelji, Sabina Gašparac, Svebor Vidmar, Tena Pavletić, Vanda Čižmek.

Opširnije:
https://www.facebook.com/events/222961301951086/

Fotografija Udruga likovnih umjetnika Samobora.