Preskočite na glavni sadržaj

Retrospektivna izložba Mirka Ilića otvorena u dubrovačkim Lazaretima

Izložba "Mirko Ilić - Trenutak pred katastrofu: strip, ilustracija i dizajn" kustosa Dejana Kršića i Marka Goluba, koja donosi retrospektivu više od četrdeset godina stvaranja grafičkoga dizajnera i političkog ilustratora Mirka Ilića, otvorena je u dubrovačkim Lazaretima.
vrijeme: 17.08.2019.
mjesto: Lazareti

Na izložbi, otvorenoj u subotu navečer u sklopu projekta "Lazaret - kreativna četvrt Dubrovnika", publici su predstavljeni stripovi, ilustracije i plakati iz različitih faza Ilićeve karijere, s naglaskom na manje poznata djela nastala u posljednjih deset do 15 godina.

Mirko Ilić istaknuo je na otvaranju kako 40 godina rada sigurno ne može stati u jednu izložbu, te kako na sreću nije riječ o njegovu izboru pa tako nije ni emotivno vezan.

"Kad pogledam radove samo vidim greške. I nevjerojatno je da i danas vidim greške stare 40 godina. To me užasno živcira. Ali to je jedna od rijetkih lijepih stvari u umjetnosti, jer samo zato što vidim greške, pokušavam još uvijek napraviti bolje nego zadnji put“, rekao je Ilić, dodavši kako je sve inspiracija.

"Za nekoga je dovoljno da se zaljubi u nekoga iz Dubrovnika i to mu može biti inspiracija do kraja života. Čovjek samo treba naći pokretačku energiju iz koje se može napraviti čudo. Ponekad negativno, a ponekad pozitivno. Ovisno kako tko reagira“, poručio je Ilić.

Na pitanje o granicama umjetnika Ilić je odgovorio citatom da su "umjetnici čuđenje svijeta". "Umjetnici su dosta glupi jer misle da će uvijek uspjeti. Mene je moja glupost spasila“, rekao je Ilić.

Uz ilustracije, stripove i plakate većinom iz područja kazališta, umjetnosti i općenito kulture, na izložbi su predstavljeni i ostali aspekti Ilićeva profesionalnog djelovanja kao inicijatora, kustosa i istraživača. Riječ je o devet knjiga o dizajnu koje, najčešće u suautorstvu sa Stevenom Hellerom, objavljuje od 2001.

Uz ovu izložbu, od 14. kolovoza u Dubrovniku gostuje i putujuća izložba "Tolerance Poster Show" sa 132 plakata globalnih ikona dizajna poput Miltona Glasera, Seymoura Chwasta, Petera Bankova, Guntera Rambowa, Niklausa Troxlera i brojnih drugih. Osim u prostoru Lazareta, plakati su izloženi i na autobusima javnog gradskog prijevoza te projicirani na na ulazu u Lazarete na tzv. Eminovoj kući.

"Ovo je već 53. izložba u 24 zemlje, s plakatima dizajnera iz 53 države. Najvažniji dio izložbe je na autobusima, gdje stoji poruka o toleranciji na jezicima dizajnera. Sad turisti mogu na svom jeziku vidjeti tu poruku, što je jako lijepa poruka grada. Uz to, u vremenu smo gdje je tolerancija u cijelom svijetu, posebno u mojoj zemlji SAD-u, potisnuta iz kojekakvih političko-ekonomskih razloga. Zato je vrlo važno podsjetiti na važnost tolerancije“, rekao je Ilić.

Mirko Ilić završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje je od sredine 70-ih do sredine 80-ih prošloga stoljeća objavao stripove i ilustracije te dizajnirao za širok raspon klijenata - od omladinskog tiska, diskografskih tvrtki i kazališta do utjecajnih političkih magazina i novina. Rano u karijeri internacionalizirao je svoje djelovanje, a 1986. otišao je u SAD, gdje radi kao ilustrator za mnoge od najvažnijih američkih i svjetskih magazina i novina.

Studio za grafički dizajn i 3-D računalnu grafiku i filmske špice Mirko Ilic Corp osnovao je 1995. a njegova tvrtka dizajnira za naručitelje u rasponu od neprofitnih organizacija do luksuznih ugostiteljskih tvrtki, a posebno je prepoznatljiva po snažnim vizualnim konceptima.

Za svoj rad dobio je brojne nagrade. (Hina)

Opširnije