Preskočite na glavni sadržaj

48. seminar Zagrebačke slavističke škole

U ponedjeljak, 19. kolovoza 2019., u Dubrovniku počinje dvotjedni 48. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole. U radu Seminara sudjelovat će inozemni studenti slavistike i kroatistike te sveučilišni nastavnici kojima su hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes.
vrijeme: 19.08.2019.
mjesto: Dubrovnik
url: http://www.hrvatskiplus.org
Na ovogodišnjemu hrvatskom seminaru za strane slaviste sudjelovat će 68 polaznika koji dolaze iz dvadesetak država, a među njima su i polaznici iz Južne Koreje, Australije i Kine.

U nastavnome dijelu programa polaznici će u devet različitih lektorata i proseminara usavršavati svoje znanje hrvatskoga jezika, obrađivati lingvističke, književne i komparatističke teme te pojedina područja hrvatske povijesti. Studenti će također slušati tematski ciklus predavanja koji se koncentrira oko središnje teme Seminara, „Emocije u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi“. Predavači na Seminaru bit će ugledni profesori i kulturni djelatnici: Ivana Brković, Mirko Sardelić, Renata Jambrešić-Kirin, Evelina Rudan, Danijela Lugarić, Tanja Petrović, Benedikt Perak, Mateusz-Milan Stanojević, Ljiljana Šarić, Ida Raffaelli i Igor Marko Gligorić.

U kulturološkome bloku zbivanja bit će prikazan ciklus hrvatskoga filma, organiziran posjet dubrovačkim znamenitostima i tri stručna izleta (na Elafitsko otočje, u Cavtat te u Trsteno i Ston). Polaznici će na Dubrovačkim ljetnim igrama pogledati predstavu Geranium i poslušati koncert Luke Šulića i Aljoše Jurinića. Posebni su gosti Seminara književnici Miroslav Mićanović, Evelina Rudan i Renato Baretić te dizajner i ilustrator Mirko Ilić, čiju će izložbu polaznici razgledati u Kreativnoj četvrti Lazareti.

Tijek 48. seminara može se pratiti na internetskoj stranici www.hrvatskiplus.org.

Zagrebačka slavistička škola djeluje u okviru Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Voditeljica Zagrebačke slavističke škole je doc. dr. sc. Tatjana Pišković.

Organizaciju ovogodišnjega 48. seminara poduprli su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Ministarstvo kulture, HAZU i Hrvatska elektroprivreda.
Knjige su za 48. seminar donirali: Matica hrvatska, Fraktura, Meandar, VBZ, Sandorf.
Filmsku građu za 48. seminar osigurali su: Alka film, Restart, Factum, Propeler film.