Preskočite na glavni sadržaj

Kumpanija Vela Luka na izložbi u Korčuli

U sklopu Festivala viteških igara otoka Korčule, u crkvi Gospojinoj u Korčuli, otvorena je izložba posvećena Folklornom društvu “Kumpanija” iz Vele Luke.
vrijeme: 10.08.2019.
mjesto: Korčula

Izložbu su organizirali Gradski muzej Korčula i Folklorno društvo Kumpanija u suradnji s Općinom Vela Luka u susret 20. obljetnici obnove Kumpanije u tom mjestu.

O viteškoj igri Kumpaniji povijest kaže da je nastala prema talijanskom compagnia: društvo; skupina; družba, kao naziv za društvo s vojnim obilježjima muških članova starih seoskih zajednica na otoku Korčuli, u Blatu, Smokvici, Čari, Žrnovu i Pupnatu, a od 19. stoljeća i u Veloj Luci. Zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. U prošlosti, okupljala se zimi, o pokladama, te predstavljala prividnu ulogu seoske vlasti. Središnji događaj je ples s mačevima koje plesači međusobno pridržavaju tvoreći lanac i figure pokazujući vještinu. Prate ih dva glazbenika, na mišnjicama i bubnju.

Prilagodbama suvremenom kontekstu, kumpanije otoka Korčule pronašle su novi način života, no i nadalje čuvajući osjećaj pripadnosti zajednici.

Nakon otvorenja izložbe, članovi Društva izveli su poznati ples s mačevima kumpaniju, a svojim nastupom zatvorili su ovogodišnji Festival viteških igara otoka Korčule.

O izložbi i nastupu Kumpanije na trgu ispred Gradskog muzeja u Korčuli govorili su autori izložbe Sani Sardelić i Elsie Ivancich Dunin, ravnateljica Gradskog muzeja Marija Hajdić, korčulanski gradonačelnik Andrija Fabris, predsjednik FD “Kumpanija” Jozo Burmas i Goran Oreb, koji je pokrenuo Festival viteških igara otoka Korčule te sa svojim ocem Milanom surađivao i na obnovi Kumpanije Vela Luka 2001.godine.

Govornici su istaknuli zanimljive podatke: šesta u nizu izložbi o kumpanijama na otoku Korčuli prikazuje arhivska i terenska istraživanja u Veloj Luci, povijest luške kumpanije koja po pisanim tragovima seže u 1846., proces obnove početkom 20. stoljeća i kontinuitet  suvremenih izvedbi.

Riječ je o 'putujućoj' izložbi koja će 16. kolovoza u 20.30 sati biti otvorena u Centru za kulturu Korčula, 6. rujna u 20 sati u Galeriji Centra za kulturu Vela Luka, a 28. rujna u 19 sati u PORT 9 Resort Galeriji u Korčuli.

(Hina/HRT)