Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Ambroza Orošija u Puntu

Samostalna izložba Ambroza Orošija otvara se u Galeriji Toš, Punat, u četvrtak, 8. kolovoza 2019., u 20,30 sati. Izložba ostaje otvorena do 28. kolovoza.
vrijeme: 08.08.2019.
mjesto: Galerija Toš, Punat, otok Krk
url: http://www.tzpunat.hr/

O izložbi

U svom radu Ambroz Oroši  prepušta se motivu da ga sasvim obuzme i osvoji, emocijama da stvaraju, on slika intuitivno, a ruka vođena znalačkim iskustvom slobodno povlači linije stvarajući ekspresivnu silinu poteza. Uvijek fokusiran na toj snazi stvaralaštva na kvaliteti i značenju boje, na oslobođenom crtežu koji teče, nepravilnim plohama i oblicima on gradi kompozicije kreirajući cjelokupnu harmoniju slike. Taj apstraktni niz svoj temelj ima u realnosti i mi u tom kovitlacu boja možemo primijetiti obrise figura, nagovještene prizore. Iz ciklusa u ciklus njegov naglasak proizlazi iz stvaralačkog nagona koji ga pokreće, iz samog doživljaja djela koje snažno vibrira u suglasju slikarstva i emotivnog naboja uprizorene stvarnosti.
Razradom i bogatstvom likovnosti, jakim kontrastima i nijansiranjem dobiveno je jedinstvo površina. Višeslojnost je vidljiva u suprotnostima, u rasponu od bijelog do crnog, od jarkih crvenih i žutih tonova do sasvim umirujućih plavih, zelenih i ljubičastih. Primjetan nemir, vibracije i pokret proizlaze iz neposrednog pristupa u kojem je boja živa, ona teče, mijenja se, a sam trag rada primjetan je jer autor stvara punim kistom, briše, grebe, igrajući se sa tragovima. Ritam linija odraz je brzine rada, smislenosti i pokreta, ta svježina i  neposrednost donosi lakoću i neopterećenost skice i mi osjećamo sam proces nastanka djela. Sadržajnost je zapletena, zanemarena u svim tim slojevima. Naznake autora upletene su u tkivo površine, sakrivene u slojevima tekstura, provlače se izranjaju i nestaju. Ponekad asocijativnost objašnjava, naslovi navode na razumijevanje, ali u većini slučajeva autor nama ostavlja da sami lutamo i osjećamo vibracije, da zamišljamo prepušteni osjetu slike koji nas polako preuzima i osvaja. Energija proizlazi i zrači, a prizor dobiva dimenzije u kojima su utkani osjećaji i misli. 
Živim ritmom slika podsjeća na more, na površinu koja upija boje, odraze i sjaj, nosi ih i oblikuje svojim strujama i vjetrom, silnice valova mijenjaju ih i  lome stvarajući pokretne vizualne senzacije nikada iste, nemirne. Razotkrivajući suštinu Ambroz Oroši bojama  rastvara oblike, potezom stvara začuđujuća ozračja i atmosfere, a njegovi prizori puni energije i dinamike vode nas pokazujući put u jednostavnost i izravnost ljepote punog slikarskog doživljaja.  – Jasna Rodin, mr. sc.

Ambroz Oroši rođen je 1958. u Prištini. Diplomirao je 1984. na Akademiji likovnih umjetnosti u Prištini, na Odsjeku grafike, u klasi prof. Zorana Jovanovića. Tijekom 1980-ih i do 2004. bavio se pedagoškim radom u osnovnim školama u Novom Vinodolskom, Bribiru, Crikvenici i Senju. Sudjelovao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, likovnim susretima i kolonijama. Član je HDLU-a Rijeka od 1985. Živi i radi u Crikvenici.

Radno vrijeme: svaki dan od 18 do 22 sata.