Preskočite na glavni sadržaj

'Ero s onoga svijeta' u Vrlici

Komičnu operu Jakova Gotovca "Ero s onoga svijeta" Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split izvest će, u sklopu 65. Splitskog ljeta, u Vrlici, u subotu, 3. kolovoza, s početkom u 21 sat.
vrijeme: 03.08.2019.
mjesto: Vrlika
url: http://www.splitsko-ljeto.hr/

Predstavom na otvorenoj pozornici pokraj Vrličke česme Splitsko ljeto nastavlja tradiciju izvođenja naše najbolje i najpopularnije opere na tlu s kojega je izvorno i ponikla, mjestu rođenja libretista Milana Begovića, kao i rodnom mjestu mnogih folklornih poticaja što ih je skladatelj Jakov Gotovac nenadmašno ugradio u svoje remek-djelo.

Izvedbom će ravnati maestro Hari Zlodre, a predstava se igra u režiji Krešimira Dolenčića koji ju je premijerno postavio na scenu HNK Split još 2001. godine. Naslovnu ulogu Ere, seljaka Miće koji tobože dolazi s onoga svijeta u namjeri da ispita ćud i odanost djevojke koju voli pa se s tom namjerom preodijeva, tumači tenor Miljenko Đuran. U ulozi njegove ljubljene Đule je sopranistica Antonija Teskera, a Đuline roditelje gazda Marka i njegovu Domu tumače bas Božo Župić i mezzosopranistica Terezija Kusanović. U ulozi mlinara Sime je bariton Ljubomir Puškarić, a Čobanče je Maja Andrijolić. Uz zbor i orkestar HNK Split u predstavi sudjeluju i plesači Kud-a Jedinstvo.

Ero s onoga svijeta u Vrlici je, u sklopu Splitskog ljeta, po prvi put izveden 2003. godine, a ovo će biti 12 izvedba popularne opere na njenoj svojevrsnoj „izvornoj lokaciji“.

Scenografiju predstave potpisuje Dinka Jeričević, kostimografkinja je Danica Dedijer, koreograf Luciano Perić, zborovođa Frane Kuss, a oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović.

Neposredni organizator gostovanja splitske Opere je Turistička zajednica Vrlike.

http://www.splitsko-ljeto.hr/