Preskočite na glavni sadržaj

Šumski pjesnici 2019.

U petak, 2. kolovoza, s početkom u 19:30, ponor Butori nedaleko od Grožnjana, i ove godine postaje mjesto okupljanja Šumskih pjesnika i njihove publike, profesionalnih i rekreativnih pisaca, ljubitelja šume i književnosti.
vrijeme: 02.08.2019.
mjesto: Ponor Butori
 
Program

19:30 Upoznavanje ponora sa speleološkim društvom Buje
20:30 Čitanje poezije uz krijes
22:30 Glazbeni program - Cura & Dečko

Posjetitelji ovog neobičnog susreta sjede na travi ili balama sijena, a po završetku službenog dijela programa i sami mogu pročitati pokoji stih. Kako i priliči manifestaciji koja se iz neformalnog druženja u prirodi razvila u poetski susret značajan za kulturnu ponudu ne samo naše zemlje već i cijele regije, ovogodišnji je program obogaćen brojnim zanimljivostima.

S početkom u 19:30 održat će se kratko predavanje o ponoru Butori, značajnom krškom fenomenu sjeverozapadne Istre o kojem šira javnost zna vrlo malo, premda ga redovno posjećuje tokom cijele godine. Gdje izvire, a gdje se ulijeva u more, i što se u međuvremenu s potokom događa posjetiteljima će otkriti Speleološko društvo Buje koje ga već godinama detaljno istražuje. Nakon predavanja koje će se održati u samom ponoru slijedi glavni dio programa – čitanje poezije gostujućih pjesnika.

Organizatori su se potrudili ove godine dovesti prilično raznoliko društvo, držeći se i dalje svoje tradicije da na susretu gostuju pjesnici iz svih susjednih zemalja.

Od domaćih pjesnika nastupit će mlada splitska pjesnikinja i prvakinja Hrvatske u slam poeziji Stilda Roguljić, a iz Zagreba stižu Ivor Popović i Marija Dejanović, ovjenčana Goranom za mlade pjesnike te brojnim drugim književnim priznanjima. Iz Slovenije dolazi talentirana Eva Šuster koja svoju poeziju često upotpunjuje zanimljivim grafikama, dok iz Italije dolazi nagrađivani pjesnik i organizator festivala „Ad alcuni piace la poesia“ Christian Sinicco. Tradicionalno, čitanju se pridružuje mađarski pjesnik Tibor Weiner Sennyey zaslužan za promoviranje čitanja u šumi i u Mađarskoj gdje je postavio šumsku knjižnicu po uzoru na onu koja se nalazi u Butorima. Bit će tu još i Mirko Božić iz Bosne i Hercegovine te Bojan Todorović iz Srbije, a posebno je zanimljiv gost iz Sirije, Said Zoulkefel, pjesnik koji zbog posljedica rata svoj život nastavlja daleko od rodnog grada.

https://www.facebook.com/events/2394546227277126/