Preskočite na glavni sadržaj

Uručene Zlatne Arene 66. Pulskog filmskog festivala

Svečanom dodjelom Zlatnih Arena u subotu navečer je u pulskoj Areni završen ovogodišnji 66. Pulski filmski festival koji je, po riječima umjetničkog ravnatelja Zlatka Vidačkovića, u potpunosti opravdao očekivanja i organizatora i filmskih umjetnika.
vrijeme: 20.07.2019.
mjesto: Pula
url: https://pulafilmfestival.hr/hr/


Film "Dnevnik Diane Budisavljević" redateljice Dane Budisavljević dobitnik je Velike Zlatne Arene, a ovaj je film nagrađen i za najbolju režiju.

 

Za najbolju glavnu mušku ulogu nagrađen je Krešimir Mikić za ulogu ministra Stanka Kelave u filmu Vinka Brešana "Koja je ovo država", za sporednu mušku ulogu nagrađen je Puljanin Borko Perić za ulogu Nikice u filmu "General" Antuna Vrdoljaka, dok je najbolja ženska uloga ona Hristine Popović koja tumači Franku Anić u filmu Predraga Ličine "Posljednji Srbin u Hrvatskoj". Najbolja sporedna ženska uloga je ona Olge Pakalović za interpretaciju Milice u filmu "General" redatelja Antuna Vrdoljaka. Puljani Alen i Nenad Sinkauz dobili su Zlatnu Arenu za glazbu za film "Dnevnik Diane Budisavljević".

 

Filmu "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" išle su Zlatne Arene za masku (Svetlana Gutić i Mitoslav Lakobrija), kostimografiju (Selena Orb), scenografiju (Predrag Ličina), kao i Nagrada Breza za najboljeg debitanta Predragu Ličini.

 

Za oblikovanje zvuka nagrađen je Dario Domitrović za film "F20", za vizualne efekte ekipa filma "Moj dida je pao s Marsa" (nagrade su išle Krstu Jaramu, Michalu Strussu, Antoniju Ilicu, Goranu Stojnicu, MagicLabu i Hommegeu), a ovome filmu ide i nagrada za kameru (Sven Pepeonik). Ovaj su film režirali Marina Andrea Škop i Dražen Žarković.

 

Za scenarij je nagrađen Mate Matišić za film "Koja je ovo država" Vinka Brešana, a za specijalne efekte Zvonimir Krivec za film Antuna Vrdoljaka "General". Ocjenjivački sud djelovao je u sastavu Damir Terešak (predsjednik), Pavao Pavličić, Dijana Vidušin, Jasna Rossini i Tomislav Čegir.

 

"Dnevnik Diane Budisavljević" dobitnik je i nagrade publike Zlatna vrata Pule.

 

Nakon dodjele nagrada ovogodišnjim laureatima, posjetitelji su imati priliku prisustvovati glazbenoj večeri posvećenoj velikanu hrvatske glazbe, Oliveru Dragojeviću. Prikazan je   dokumentarni film "Mala priča o velikom glazbeniku i njegovom posljednjem koncertu", kao i snimka posljednjeg koncerta Olivera Dragojevića iz zagrebačke Arene. (Hina)