Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Zagreb / Grad. Ljudi. Život.' u Muzeju grada Zagreba

Izložba iz fundusa Muzeja grada Zagreba - Zagreb / Grad. Ljudi. Život. održava se u tom muzeju od 25. srpnja do 10. studenoga 2019.
vrijeme: 25.07.2019.
mjesto: Muzej grada Zagreba
url: http://www.mgz.hr
 
Izložba Zagreb / Grad. Ljudi. Život. predstavlja tek jedan segment života Zagreba i njegovih stanovnika, prema izboru likovnih prikaza grada i portreta znanih i manje poznatih Zagrepčana iz Zbirke slikarstva, grafike i primijenjene grafike Muzeja grada Zagreba koja višestruko svjedoči o kulturno-povijesnoj baštini grada. Pored slika i crteža na izložbi se iz istog razloga nalaze i karikature o Zagrebu, čije mjesto u muzeju pobija njihovu kratkotrajnu namjenu, pa čak i efemerilije zagrebačke svakodnevice kao što su likovno oblikovane tiskanice Gradske plinare ili pak nacrti za promociju i oglašavanje poduzetnog vlasnika tvornice, iz domene primijenjene grafike. U traganju za autentičnom slikom grada tu su našli svoje mjesto i radovi pismoslikara – oslikani cimeri, nezaobilazan dio opreme negdašnjih trgovina na zagrebačkim ulicama.

Izbor slika iz fundusa Zbirke obuhvaća, uz neznatna odstupanja, djela nastala u 20. stoljeću. Izložba otkriva djela iz muzejskog depoa koja su do ove prilike ostala nedovoljno poznata (izlažu se najvećim dijelom prvi put), odnosno, već poznata djela interpretira u drugačijem kontekstu od onoga na dosadašnjim izlaganjima. Također, istražuje kako su umjetnici nastojali uhvatiti bit Zagreba u svom radu.
 
Koncepcija izložbe objedinjuje primarni (izvorni) i sekundarni (muzejski) kulturno-povijesni kontekst svake slike ili predmeta kroz sveprisutan društveni diskurs s obzirom na motiv, autorstvo i okolnosti u kojima su nastali, odnosno značenje tih slika u zagrebačkoj mikrosredini nekad i danas, u vrijeme njihovog nastanka i izvornog korištenja i kasnije, nakon ulaska u zbirku Muzeja.
 
Predstavljanje pojedinih umjetnina oživljeno je zanimljivostima vezanim uz autorski odabir neke od zagrebačkih veduta i osoban doživljaj umjetnika, kao i onima vezanim uz privatne i profesionalne sudbine portretiranih osoba, veze naručitelja i autora te ponekad, kada se to moglo utvrditi, i okolnosti koje su spojile portretiste i njihove modele, izvorne vlasnike slika i sve one sljedeće, legitimne nasljednike, vlasnike darovanih slika, pa i vlasnike neželjenih slika.  
 
Te male gradske priče postaju neizostavno komplementarne slikama u pokušaju kreiranja kolektivne memorije Zagreba u širokom spektru interesa Muzeja grada Zagreba za ljude koji čine život grada.
 
Dio fundusa Zbirke koji će se prvi put javno predstaviti obuhvaća izbor djela koja su u najvećem broju sakupljena od 1980-ih godina, ali i ranije akvizicije kojima su kasnijim istraživanjima potvrđene nove atribucije i datacije. –  Željka Kolveshi



Autorica: Željka Kolveshi, muzejska savjetnica, voditeljica Zbirke slikarstva, grafike i primijenjene grafike
Likovni postav izložbe: Nikolina Jelavić Mitrović