Preskočite na glavni sadržaj

Obilježavanje 100 godina od praizvedbe baleta 'Trorogi šešir' u Zadru

U ponedjeljak, 22. srpnja, s početkom u 20 sati, u sklopu izložbe 'Nadrealni svjetovi Salvadora Dalija', održat će se obilježavanje 100 godina od praizvedbe baleta 'Trorogi šešir' plesno - kostimografskim performansom uz originalnu glazbu iz baleta. Performans će izvesti članice Zadarskog plesnog ansambla Marta Huber i Patricija Gospić u suradnji i prema ideji kostimografkinje Marije Šarić Ban. U performansu će sudjelovati i glumac Ivan Šarlija koji će oživjeti lik Salvadora Dalija.
vrijeme: 22.07.2019. 20 h
mjesto: Zadar; Kneževa palača
url: http://www.nmz.hr/hr/
 

Ovaj događaj se održava u organizaciji Narodnog muzeja Zadar, kojeg predstavlja ravnateljica Renata Peroš, u realizaciji tima Narodnog muzeja Zadar; kustosice Ivane Dražić, kustosice Koraljke Alavanja, muzejske pedagoginje Lucije Sekula, kostimografkinje Marije Šarić Ban, u suradnji s djelatnicima Kneževe palače.

 

Manuel de Falla, španjolski skladatelj i pijanist (1876.–1946.), potpisuje skladbu za balet Trorogi šešir (El sombrero de tres picos, 1918.–19.) nastao prema istoimenom romanu Pedra Antonia de Alarcóna. Trorogi šešir je kratki roman, koji u satiričnom i vedrom tonu, prikazuje španjolski život u prvim godinama 19. stoljeća. Jednostavna, humoristična priča opisuje zabunu koja nastaje kada seoski mlinar pomisli da ga njegova žena, lijepa mlinarica, vara s lokalnim načelnikom. Sama pripovijest, živa i realistična, pruža nam sliku Alarcónove rodne Andaluzije.

 

Premijera baleta je održana 22. 7. 1919. godine u londonskom Alhambra Theatre u izvedbi ruskog ansambla Ballets Russes pod vodstvom Sergeja Djagiljeva. Koreografiju potpisuje Léonide Massine, a scenografiju i kostime Pablo Picasso. Trorogi šešir spaja klasicizam, modernizam i španjolsko ozračje u glazbi, sceni te koreografiji.

 

Na izložbi Nadrealni svjetovi Salvadora Dalija, izložena je kompletna mapa grafika s prikazom kostima nastalih za potrebe izvedbe baleta Trorogi šešir. Balet s Dalijevim kostimima je izveden 1949. godine. Osim kostima za ovaj balet Dali je tijekom svog života skicirao i kostime za druge balete kao što su Labyrinth (1941.), Bacchanale (1939.), Gala (1961.), Mad Tristan, El Cafe de Chintas, The Sentimental Colloquy (1944.).