Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski projekti i filmaši na industrijskom dijelu Sarajevo Film Festivala

Četiri hrvatska projekta razvijat će se na CineLink programima koji se održavaju u sklopu Sarajevo Film Festivala od 17. do 22. kolovoza, a šest hrvatskih filmašica i filmaša sudjelovat će u programu Talents Sarajevo. Sam festival otvara se 16., a traje do 23. kolovoza.
vrijeme: 17.08.2019.
mjesto: Bosna i Hercegovina; Sarajevo
url: https://www.sff.ba/
Za sudjelovanje na CineLink koprodukcijskom marketu odabrano je 17 projekata, među kojima su i dva hrvatska.

U prvoj fazi odabira, u kojoj su selektirani filmovi u ranoj fazi razvoja, našao se projekt Pula redatelja Andreja Korovljeva, scenarista Ivana Turkovića Krnjaka te producentice Dijane Mlađenović (Kinematograf). Film se razvija uz pomoć sredstava Hrvatskog audiovizualnog centra te fonda RE-ACT. Pula je priča je o 35-godišnjem Mahanu, prognaniku iz Bosne, u kojem 16-godišnja Puležanka Una probudi tračak života. Una je intuitivno privučena njegovom mračnom, tajnovitom pojavom. Njih dvoje upustit će se, isprva potajno, u ljubavni odnos. Nagovještaj nekog novog, boljeg života za Mahana narušit će Vahida, žena iz njegove prošlosti koja je u Pulu došla vjerujući da Mahan zna što se u ratu dogodilo s njenim najbližima.

U drugom krugu, namijenjenom filmovima koji su u završnoj fazi razvoja, odabran je dugometražni projekt Smrt djevojčice sa žigicama u režiji Gorana Kulenovića, koji sa Zoranom Ferićem potpisuje i scenarij. Producenti filma su Ivor Hadžiabdić i Antun Bahat (Livada Produkcija), a razvoj projekta i proizvodnju je sufinancirao Hrvatski audiovizualni centar. Priča je to o patologu, povratniku na hrvatski otok, koji se upliće u istragu o misterioznom ubojstvu rumunjske prostitutke.

'Ovogodišnje projekte obilježava njihova raznolikost - od stilova autora, godina, iskustva, pa do žanra i oblika. Svih 17 projekata obećava uzbudljivu budućnost regionalne kinematografije', rekla je voditeljica CineLinka Amra Bakšić Čamo. Popis projekata koji će se razvijati na koprodukcijskom marketu možete pronaći ovdje i ovdje.

Osim na koprodukcijskom marketu, hrvatski projekti primljeni su i u program razvijanja dramskih serija CineLink Drama. Radi se o projektu Savjetnica Višnje Skorin, koja zajedno sa Sandrom Antolić potpisuje scenarij, dok je za režiju zadužena Sara Hribar. Producent projekta je Lado Skorin, a serija se razvija pod okriljem kuće 3D2D Animatori. Riječ je o mini-seriji o savjetnici Ani Holc, psihologinji i osnivačici Savjetovališta za maloljetne trudnice i majke koja se bori s državnim zakonima i demonima iz vlastite prošlosti. Nakon donošenja zakona kojima se kriminalizira pobačaj, Savjetovalištu prijeti zatvaranje.

Osim Savjetnice, na programu CineLink Drama razvijat će se i serija Dom Darije Keršić uz koju su vezani producenti Nebojša Taraba i Miodrag Sila iz kuće Drugi plan. Serija prati Viki, koja je prisiljena ostati u dječjem domu nakon propalog pokušaja njenog posvajanja. Viki srednju školu započinje stvarajući nevolje, no, srećom upoznaje prijatelje koji joj pomažu pri problemima koje donosi odrastanje.

Popis svi projekata koji sudjeluju u programu CineLink Drama možete pronaći na ovoj poveznici.

Tijekom Sarajevo Film Festivala odvija se i Talents Sarajevo, program namijenjen mladim glumcima, redateljima, producentima, direktorima fotografije i filmskim kritičarima iz Jugoistočne Europe i Južnog Kavkaza. Ovogodišnje, 13. izdanje programa, nudi masterclassove, moderirane stručne razgovore i interaktivne panel diskusije, kao i projektne laboratorije i radionice. Na Talents Sarajevo sudjelovat će glumci Tara Thaller i Marko Braić, redateljica Sara Jurinčić, scenaristica Dora Šustić te producentice Tamara Babun i Tina Tišljar. Popis svih filmaša koji sudjeluju u programu Talents Sarajevo pronađite ovdje.

Sarajevo Film Festival održava se od 16. do 23. kolovoza, a svi detalji o festivalu nalaze se na službenoj strani.

Izvor: HAVC