Preskočite na glavni sadržaj

Peter Halley i Lauren Clay: Qube

Izložba američkih umjetnika Petera Halleyja i Lauren Clay otvara se u utorak, 23. srpnja  2019. u 20.00 sati, u splitskoj Galeriji Kula. Izložba ostaje otvorena do 24. rujna 2019., a događa se u sklopu 65. Splitskog ljeta.
vrijeme: 23.07.2019.
mjesto: Split, Galerija Kula

Proslavljeni američki umjetnik Peter Halley već dugi niz godina surađuje s drugim umjetnicima na prostorno specifičnim instalacijama za galerije i javne ustanove širom svijeta, pa je tako i njegova izložba u Galeriji Kula zasnovana na suradnji s njujorškom likovnom umjetnicom Lauren Clay.

Peter i Lauren surađivali su već na brojnim instalacijama, poput monumentalne instalacije izložene u Paradise City u Seoulu, Južna Koreja, a koja se sastojala od velikih zidnih murala i monumentalnih slika.

Izložba pod nazivom ''Qube'', koja će biti postavljana u prostoru Galerije Kula, sastoji se od samostojeće strukture, monumentalnih dimenzija, smještene u središtu galerije, koju je dizajnirala Lauren Clay. Autorica je dizajnirala i digitalne printeve mramornih uzoraka koji će jednim dijelom prekrivati strukturu i cijeli pod galerije.

Peter Halley izradio je seriju ''digitalnih slika'' printanih na zlatnoj foliji koji će ispunjavati niše postojeće strukture, a koji će biti prožeti motivima  zatvorskih ćelija i eksplozija koje Halley koristi već od 1980. god.

Instalacija ova dva kontrastna vizualna rječnika dovodi u dinamičnu interakciju čiji usklađeni dijelovi emaniraju stanje stalne balansirane napetosti.

Na otvaranju izložbe pov. umj. Branko Franceschi vodit će razgovor sa umjetnicama Peterom Halley i Lauren Clay povodom njihove prostorno specifične instalacije Qube.

http://www.galerija-kula.hr/