Preskočite na glavni sadržaj

Simpozij 'Budućnost ambijentalne izvedbe'

Simpozij organiziran u sklopu DLjI - 'Budućnost ambijentalne izvedbe', od 18. do 20. srpnja 2019., na nekoliko će lokacija okupiti relevantne europske i domaće umjetnike, znanstvenike i stručnjake s područja suvremene site-specific izvedbe, a poseban će naglasak biti stavljen na povijest dubrovačke ambijentalnosti, izazove festivalizacije i festivala unutar kulturnih destinacija te nove ambijentalnosti.
vrijeme: 18.07.2019.
mjesto: Dubrovnik
url: http://www.dubrovnik-festival.hr/
 
Simpozij 'Budućnost ambijentalne izvedbe' projekt je koji Dubrovačke ljetne igre organiziraju povodom 70. godišnjice svog istraživanja ambijentalnosti i site-specific izvedbi unutar dvogodišnjeg projekta pod naslovom Future Epics koji se bavi razvojem novih pristupa kulturnoj baštini, a podržan je od strane Europske komisije unutar programa Kreativna Europa – potprogram Kultura.
 
Intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski otvorit će trodnevni simpozij u palači u Ulici braće Andrijića u četvrtak, 18. srpnja u 10 sati, uvodnim izlaganjem, a uslijedit će razgovor s Paolom Magellijem, Ivicom Kunčevićem i Ivicom Prlenderom uz video prezentaciju o Dubrovniku kao idealnoj pozornici za scensko propitivanje klasika. Moderator razgovora na temu Povijest ambijentalnog kazališta u Dubrovniku: kultura kao pokretač razvoja grada je pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić. U umjetničkom dijelu programa prvog dana predstavit će se Bojan Gagić s interaktivnom zvučnom instalacijom Sretno mjesto u srednjovjekovnoj ljevaonici ispod Minčete u 20 sati.
 
Drugi dan počinje u 10 sati predavanjem dramaturga Rimini Protokolla i stručnjaka za izvedbene studije Imanuela Schippera na temu Građani na pozornici i kazalište kod kuće: o gradu kao izvedbi i suizvođačkoj publici u novijim predstavama Rimini Protokolla, a nastavit će se izlaganjem Baština i pokret koje će održati voditelj programa u francuskom Centre des monuments nationaux Simon Pons Rotbardt,. Večernji dio programa osmišljen je u čast velikom redatelju Georgiju Paru koji je na Dubrovačkim ljetnim igrama sedamdesetih režirao Život Eduarda II, kralja Engleske te Areteja i Kristofora Kolumba, tri predstave koje se mogu smatrati prekretnicom u povijesti teatra Igara, ali i suvremenog hrvatskog kazališta, barem kada je riječ o njegovim ambijentalnim promišljanjima i postignućima. Predstavljanje knjige urednika Hrvoja Ivankovića Grad-pozornica Georgija Para uz prikazivanje dokumentarnog filma Georgij Paro - Pospremanje scenaristice Lade Džidić Barić i redatelja Siniše Bajta, nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije, održat će se 19. srpnja s početkom u 21:30 sati u atriju palače Sponza.
 
Treći dan simpozija posvećen je glazbi na Igrama i baziran na razgovorima, komentarima, osvrtima i izvedbama iz arhiva Hrvatskog radija, a moderirat će ga muzikologinja Iva Lovrec Štefanović s početkom u 12 sati. Zvuk koji osvaja prostor i prostor koji pokorava zvuk - tema je koju će moderatorica otvoriti u razgovoru sadašnjih sudionika glazbene scene, uz natuknice iz arhivirane prošlosti, te otvaranje perspektiva novih obzora mogućnosti umjetničkih ostvarenja, budućih prostora, publike i glazbene izvedbe. Umjetnički program u večernjim će satima posljednjeg dana simpozija, 20. srpnja ponuditi čak dva događanja. Festivalskoj će se publici na tvrđavi Bokar u 20 sati zvučnom instalacijom predstaviti Hrvoje Hiršl, dok će se od 21:30 sati u Lućijevoj Libertini moći čuti kako Grad govori Držića uz Natašu Dangubić i Doris Šarić Kukuljica.
 
Vodeći partner projekta Future Epics je Fondacija Heartefact iz Beograda, dok su uz Igre, kao prvog suorganizatora, ostali partneri: Centar za izvedbene umjetnosti Vitlycke (Tanumshede, Švedska) te organizacija civilnog društva Tasca (Barcelona, Španjolska). Koproducent umjetničkog popratnog programa simpozija je Art radionica Lazareti i njihov program Grad je mrtav. Živio Grad! (DLjI)