Preskočite na glavni sadržaj

MFF: Američki nezavisni redatelj Andrew Bujalski počasni gost festivala

Andrew Bujalski, američki redatelj koji je izmislio podžanr 'mumblecore' i jedan je od vodećih nezavisnih redatelja u svijetu, bit će počasni gost ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, što će se održati od 23. do 27. srpnja.
vrijeme: 23.07.2019.
mjesto: Motovun
url: https://motovunfilmfestival.com/

Autor, čiji se radovi u filmskim krugovima već nazivaju kultnima, na motovunskom festivalu bit će predstavljen s tri filma - "Smiješno Ha Ha" (Funny Ha Ha), "Kompjuterski šah" (Computer Chess)  i "Podržite djevojke" (Support the Girls).

Kako podsjećaju s MFF-a, Bujalski je jedan od američkih redatelja koji su početkom 2000-ih indie pokret htjeli vratiti korijenima, prije svega idejama Johna Cassavetesa, jer je nezavisni film tada postao srednjostrujaški, osvajao je Oscare i Hollywood.

Mladi autori to su nastojali promijeniti, u svojim se filmovima nisu bavili ni politikom niti važnim globalnim temama nego pomalo učmalom svakodnevicom, obično bijelih generacijskih junaka u dobi između 20 i 30 godina.

Fabula je tu sporedna, bazira se na trzavicama i malim osobnim dramama, a filmovi imaju puno neartikulirane priče i dijaloga tretiranih gotovo kao šum ili mumljanje (mumble), odakle je pokret dobio podrugljiv naziv mumblecore, koji su u pravoj indie maniri ti redatelji vrlo rado prihvatili.

Mumblecore pokret sa sjedištem u glavnom gradu Texasa Austinu okupio je niz autora, od braće Duplass, preko glumice i redateljice Grete Gerwig, Joea Swanberga do režisera koji su slične filmove radili i ranije, kao što je Dan Sallitt, no prvim i možda najvažnijim režiserom mumblecorea smatra se Bujalski (1977.) koji je svojim prvim dugometražnim filmom "Smiješno Ha Ha" udario temelje žanra.

Taj će se film, kao i "Kompjuterski šah" moći pogledati u sklopu posebnih projekcija na Motovunu, dok će njegov posljednji dovršeni film "Podržite djevojke" biti dio glavnog programa, najavljeno je s festivala.

U naslovu potonjeg Bujalski britko ironizira slogan koji Amerikanci koriste u znak podrške vojnicima koji ratuju po cijelom svijetu - “support the boys“, čime želi podsjetiti da osim momaka koji daleko vojuju u uniformi postoji druga skupina boraca koji svoje bitke vojuju svakodnevno, ali odmah tu, u neposrednoj blizini - prekarne radnice, kuharice, sobarice, konobarice, radnička klasa na čijem potplaćenom i nesigurnom radu počiva američka industrija usluga.

Radnju filma gradi oko restorana brze hrane čije konobarice golišavim pranjem automobila pokušavaju namaknuti novac za jamčevinu kolegici koja je završila iza rešetaka, a planove im kvari primitivni šef, kao i provalnik zaglavljen u ventilacijskoj cijevi restorana. U filmu se pojavljuju i franšize "Mrak film" te serije "Narančasta je nova crna".

"Motovun Film Festival je iznimno ponosan što će publici predstaviti jednu od najvažnijih figura indie filma 21. stoljeća te ujedno biti počasni gost festivala, a dodatan povod je i činjenica da je Bujalski bio učenik nedavno preminulog velikana Dušana Makevejeva, kojem će festival ove godine odati posebnu počast", ističu organizatori festivala. (Hina)