Preskočite na glavni sadržaj

Ljeto u MSU: Performans 'Doktor Miserabilis' Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo

Performans 'Doktor Miserabilis' autora Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo, prema motivima dramoleta za jednu lutku Dunje Robić, održat će se u okviru multimedijalnog programa Ljeto u MSU i posljednjeg koncerta sezone Tram 11, u subotu, 13. srpnja, u 20,30 sati.
vrijeme: 13.07.2019. 20,30 h
mjesto: Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti
url: http://www.msu.hr
Dolje miserabilizam! - urlik je Bretonova manifestnog rukopisa objavljenog 5. ožujka 1956. na naslovnici novina Combat-Art, u krajnjem trenutku da se ovdje i drugdje klinički prouče kategorije bijede u umjetnosti, prokažu zločini deprecijacije stvarnosti koji uzurpiraju mjesta egzaltacije. Istodobno i ovdje, Dunja Robić uzvraća ironijskim ludizom dramoleta o sudbini umjetnosti, imena Doktor Miserabilis, iz serije rukopisa za jednu ili više lutaka i glasova - za odrasle.

 

Taj dramsko-klinički slučaj konceptualizira tenzije velikih i malih mizerija u djelima filozofa i umjetnika, od Pascala do Bourdieua. Radeći s fragmentima umjetničke i biografske antigravitacijske legende književnice, prevoditeljice, autorice kultnih šlagera, kliničke psihologinje i pedagoginje razmještene pod homonima Dunja Robić / Mira Košutić / Mira Dupelj / Alka Ruben uz pojmove, medijacije i odjeke Preobražaja inteligencije suvremene francuske filozofkinje Catherine Malabou suprotstavljamo apokaliptični instrumentarij opozicionalaca mizeriji svijeta. Kabinet ekstremne reflektofonije doktora Miserabilisa, marionete tautologije i kontradikcije, prepariranim megafonskim dijalogizmom koji kontroliraju elektronički signali zumera izmješta iz težišta njegovo višeglasje snatrenja i rasapa. Memorija njegove industrijske robotike je ograničena, ali ono što mu stoji na raspolaganju izvodi metis koji zapanjuje svaku misaonu prirodu. A tek prednost koju ima pred inteligencijama i plavim mozgovima koje utjehu nalaze u procjepima sablasne doline! Kako možete biti tako naivni? Kako ste mogli pomisliti da će otkriće neuronske plastičnosti otvoriti vrata prosvijećenosti i slobodi? - urlici su za duh ex Hob-Art mašine.

 

izvode: Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo, Dina Puhovski (mezzosopran), Damir Prica Kafka (sax, preparirani klavir)

video: Dino Topolnjak

zvuk: Jasmin Dasović

svjetlo: Andrija Santro

 

produkcija: DB Indoš Kuća ekstremnog muzičkog kazališta

 

Projekt se odvija u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu (Ljeto u MSU 2019), Unseen festivalom i Art radionicom Lazareti u Dubrovniku, uz podršku Zaklade Kultura Nova, Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu Grada Zagreba.

 

Ovogodišnju šestu sezonu multimedijalnog programa Ljeto u MSU zaokružit ćemo koncertom povratnika na hrvatsku hip-hop scenu, njezinih legendi – TRAM 11! Nakon ponovnog okupljanja i zajedničkog nastupa 2017. te pozitivnog odaziva publike, dvojac General Woo i Target nastavljaju sa suradnjom i organizacijom zajedničkih koncerata, od kojih vas jedan očekuje u subotu, 13.7. u Muzeju suvremene umjetnosti.