Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Karlovačka prošteništa i licitari'

Otvorenje izložbe “Karlovačka prošteništa i licitari”, autorice Rosane Mikulić, održat će se u petak, 12. srpnja 2019. u 11 sati, u predvorju Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac. Postav se može razgledati do 30. kolovoza 2019. godine.
vrijeme: 12.07.2019.
mjesto: Zagreb, crkva sv. Marka

'U bogatstvu naše tradicijske baštine, proštenja su možda još jedini svakogodišnji događaj koji odolijeva posvemašnjoj navali nekih nama posve stranih, ali komercijalno isplativijih, sadržaja. Premda se i njihov sadržaj donekle promijenio, okosnica je ostala ista: sveta misa, procesija, u hladu lipe bijeli licitarski šator s rashlađenim gvircom, medenjacima, ‘kramari’, miris pečenja i gužva.
Izložba kojom se pridružujemo proslavi 440. rođendana našeg grada podsjetit će nas kako su nekada izgledala proštenja u Karlovcu i okolici, a kakva su danas. S obzirom na to da su ona vezana za blagdan crkvenih patrona, osvrnut ćemo se i na povijest karlovačkih župa. Bit će ukratko prikazan i razvoj lokalnog medičarskog i voštarskog obrta, bez čijih bi šarenih proizvoda proštenjarski ugođaj bio naprosto nezamisliv i prikraćen za mnoge lijepe susrete, druženja i uspomene.'

http://www.gkka.hr