Preskočite na glavni sadržaj

Na festivalu Heritart premijera 'Plesna baština: Posveta Đagiljevu i Nižinskom'

Na pozornici antičkog rimskog teatra Ostia Antica premijerno je, u sklopu festivala Heritart, izvedena predstava 'Plesna baština: Posveta Đagiljevu i Nižinskom', nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Split i talijanske plesne trupe Compagnia Daniele Cipriani, priopćeno je u nedjelju iz splitskog HNK-a.
vrijeme: 07.07.2019.
url: http://www.hnk-split.hr
Predstavu čine četiri djela nastala na glazbu Claudea Debussyja, Mirka Krstičevića, Mauricea Ravela i Carl Maria von Webera koje su autorski potpisali koreografi: Amedeo Amodio, Igor Kirov, Giorgio Mancini i Giuliano Peparini.


Baletna predstava, izvedena u subotu navečer na pozornici antičkog rimskog teatra Ostia Antica, dio je međunarodnog projekta Heritart, koji financira Europska komisija. Ista će predstava biti izvedena 29. srpnja u sklopu 65. Splitskog ljeta u amfiteatru antičke Salone, ističe Davor Vuković iz Odnosa s javnošći splitskog HNK-a


Plesnu večer na pozornici na otvorenom u antičkom teatru 25 kilometara jugozapadno od Rima, otvorila je koreografija Le Spectre Giorgio-a Mancinija na glazbu Carla Maria von Webera u izvedbi para solista trupe Daniele Cipriani Entertainment.


The Rite of Atlantis na koreografiju ravnatelja Baleta HNK Split Igora Kirova izveli su solisti Baleta splitske nacionalne kazališne kuće Eva Karpilovska i Aaron Kok na posebno skladanu glazbu splitskog skladatelja Mirka Krstičevića. U glazbenom smislu to je posveta Posvećenju proljeća Igora Stravinskog, a koreografski Sergeju Djagilevu. Emocionalno putovanje, potraga za skladom u odnosu između muškarca i žene na zajedničkom putu ispunjenom strašću i vjerom, potrebom za slobodom i onom za pripadanjem čiji je krajnji ishod uvijek nepoznat – tim riječima koreograf Kirov opisuje svoje djelo.


Slijedilo je Debussjevo Poslijepodne jednog fauna, u koreografiji Amedea Amodija. Predstavu je zaključila izvedba Ravelovog Bolera renomiranog talijanskog koreografa Giuliana Peparinija. U izvedbi je sudjelovala je i glumica Vanessa Gravina koja je interpretirala biografske zapise glasovite balerine Bronislawe Nižinski, sestre Vaclava Nižinskog, navode iz splitskog HNK-a.


Oba programa dio su festivala Heritart koji je nastao u sklopu istoimenog projekta financiranog Festival Heritart financiran je iz programa Europske komisije Creative Europe, čiji je cilj pružanje potpore razvoju kulturnih i medijskih projekata.


Osmišljen je kako bi promovirao i štitio europsku kulturnu baštinu, podsjetio na njezine izvore, ali i na njezinu suvremenu ulogu, kao prostora koji ne samo podsjeća na zajedničke civilizacijske temelje, nego i izvedbenim umjetnostima, dovodeći suvremene izvedbe i publiku, želi toj baštini udahnuti novi život, ističu iz splitskog HNK-a.


Nositelj je projekta I Borghi Srl iz Rima, a partnerske su organizacije HNK Split te Nacionalni Institut za kulturna istraživanja i trening iz Rumunjske.


Cilj HERITART-a je promocija europske kulturne baštine kroz prenošenje nove vizije arheoloških lokaliteta, osmišljena kao istinska vrijednost za kulturni razvoj Europe. (Hina)