Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Kiparska djela iz Donacije Rybak – Magjer'

U Studiju Moderne galerije „Josip Račić“ 11. srpnja u 20 sati bit će predstavljena izložba Kiparska djela iz Donacije Rybak – Magjer. Izložba ostaje otvorena do 11. kolovoza 2019.
vrijeme: 11.07.2019.
mjesto: Zagreb, Studio Moderne galerije Josip Račić

Za tu prigodu autorica izložbe, muzejska savjetnica MG Tatijana Gareljić odabrala je četrnaest kiparskih i medaljerskih ostvarenja koja su pripadala zbirci velikih zaljubljenika u umjetnost Dragi Magjeru i Nadi Ostrogović Magjer, a koje je 2017. godine uz još neka slikarska djela iz iste Zbirke Modernoj galeriji donirala nasljednica ostavštine Rybak-Magjer Elizabeta Rybak Budić.

Riječ je o djelima uglavnom domaćih majstora nastalim u prvih tridesetak godina dvadesetog stoljeća koja dosad nisu bila predstavljena javnosti, a među kojima dominiraju portretne plakete istaknutog hrvatskog kipara Branislava Deškovića iz 1904. i 1905. Njihovim izlaganjem Moderna galerija ujedno obilježava osamdesetu godišnjicu smrti umjetnika čija se antologijska animalistička djela nalaze u njenom fundusu.

'Kiparska djela iz Zbirke Magjer darovana Modernoj galeriji heterogena su po svom autorskom i likovnom izričaju kao i nemirno kolekcionarstvo Drage Magjera. Zajednički im je portretni prikaz izveden na najrazličitije načine, u plićem ili višem reljefu ili pak u punoj plastici; oblikovani su realistički ili idealistički, naturalistički ili kao personifikacija. Djela su odraz europskog građanskog društvenog i umjetničkog ozračja prve polovice 20. stoljeća, u kojem su nastajala i sabirana, te su po svojoj kvaliteti i nastanku doprinos bogatstvu fundusa Moderne galerije.'  - Tatijana Gareljić

www.moderna-galerija.hr

Iz donacije Rybak - Magjer - Branislav Dešković, Portret bradatog muškarca, 1904.
Foto: Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb