Preskočite na glavni sadržaj

Koncert zborske glazbe 'RI & OS pop-rock unplugged'

Na OLjK 2019., u subotu, 6. srpnja 2019. godine, s početkom u 20 sati, u atriju Arheološkoga muzeja Osijek u Tvrđi, članice i članovi HPD 'Lipa' iz Osijeka, s glazbenim prijateljima iz Rijeke - RKZ 'VAL' i MPZ 'Josip Kaplan', održat će zajednički koncert pod naslovom 'RI & OS pop-rock unplugged'.
vrijeme: 06.07.2019.
mjesto: Atrij Arheološkoga muzeja Osijek, Tvrđa

Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ iz Osijeka, jedan od najtrofejnijih i najpopularnijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj, koje već redovito zadnjih godina održava zapažene i iznimno posjećene koncerte u okviru najveće kulturno-umjetničke manifestacije u istočnoj Hrvatskoj, ovaj je put u goste pozvalo riječke glazbene prijatelje: Riječki komorni zbor „VAL“ i Pjevački zbor mladih „Josip Kaplan“. Posrijedi su višestruko nagrađivani i kvalitetni pjevački zborovi, a zanimljivost je, primjerice, kako je PZM „Josip Kaplan“ 2012. godine pobijedio u popularnom showu „Do posljednjeg zbora“ Hrvatske radiotelevizije. Dirigentica oba zbora je prof. Doris Kovačić.

Suradnja ova tri zbora uspostavljena je kao plod dugogodišnjega prijateljskog i kolegijalnog odnosa dirigentica zborova, Valerije Fischbach i Doris Kovačić. U studenom 2018. godine sva su se tri zbora susrela u Rijeci na 2. međunarodnom natjecanju zborova Croatia cantat. Drugoga dana boravka u Rijeci RKZ „VAL“ i HPD „Lipa“ održali su zapažen koncert duhovne glazbe u crkvi sv. Jeronima u Rijeci, a gostovanje Riječana u Osijeku dogovoreno je kao logičan nastavak suradnje.

Tako se rodila ideja o zajedničkom koncertu na kojemu će, u otprilike sat i pol, ova tri prijateljska zbora izvesti dvadesetak popularnih gospel i pop-rock skladbi u zborskim obradama, a cappella ili uz pratnju klavira i udaraljki. Legendarni hitovi poput domaćih Gdje Dunav ljubi nebo, Ljubav se zove imenom tvojim, Trag u beskraju i inozemnih Africa, Bohemian Rhapsody i Freedom samo su neki od naslova kojima će zborovi združenim snagama, vjerujemo, raspjevati, rasplesati i zabaviti osječku publiku. Valja istaknuti kako će se riječki zborovi po prvi puta predstaviti osječkoj publici, a zamišljeno je da koncert bude osvježavajuć poput povjetarca na Rječini i opuštajuć poput šetnje osječkom Promenadom, kako i kaže njegov slogan na plakatu. Vjerujemo da će tako i biti. Ulaz je slobodan, a s obzirom na očekivano veliko zanimanje i limitiran kapacitet prostora, molimo sve zainteresirane da dođu na vrijeme i zauzmu svoja mjesta.

Lipašicama i lipašima će, naravno, ravnati dugogodišnja dirigentica prof. Valerija Fischbach, a „Lipin“ dio programa pripremljen je u suradnji s kodirigenticama, prof. Ozanom Tomić i prof. Lidijom Neznanović. Zahvaljujemo se Gradu Osijeku i Organizacijskom odboru Osječkoga ljeta kulture na uvrštavanju u ovogodišnji program te Arheološkom muzeju Osijek na ustupanju prostora za koncert.