najave

V. Rimski dani u Vinkovcima 26. i 27. svibnja


vrijeme: 26.05.2017. - 27.05.2017.
mjesto: Vinkovci

Pod geslom 'Quam Caesar, vos postulo vincere Pannoniis? Saltem tres!' (Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Barem tri!) u Vinkovcima će se 26. i 27. svibnja održati V. Rimski dani, manifestacija koja primiče duh rimskoga razdoblja na tlu Vinkovaca, a čiji je program predstavljen u četvrtak na konferenciji za novinare u Turističkoj zajednici Grada Vinkovaca.

Pojašnjavajući geslo ovogodišnjih Rimskih dana, kustos Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić rekao je kako je ono vezano za pobunu panonskih plemena protiv Rima pod vodstvom Batona, a za čije gušenje je bio potreban angažman čak tri Cezara; Tiberija, Germanika i Augusta.
 
"Novost ovogodišnjih Rimskih dana jesu, uz već poznatu i rado viđenu Dioklecijanovu legiju, gosti iz Trsta: Kelti i Rimljani. Oni će u svojim nastambama/taborima koji će biti podignuti u velikom parku, boraviti cijeli dan i pokazivati zainteresiranima kako su živjeli i čime su se bavili Kelti odnosno Rimljani. U večernjem programu predstavit će se u svečanoj povorci u petak, a kroz veliku bitku i u subotu, u programu čiji scenarij i režiju potpisuju Vjekoslav Janković i Petra Bernarda Blašković iz HNK Osijek. Neizostavne su borbe gladijatora u kojima sudjeluju i vinkovački borci, a borit će se i legionari Dioklecijanove legije", najavio je Vulić.
 
Po riječima direktorice Turističke zajednice Grada Vinkovaca Martine Matković, V. Rimski dani obilovat će i različitim igraonicama za djecu koje će voditi volonteri Društva Naša djeca Vinkovci. Za sve uzraste pripremljene su radionice keramičarki te cirkuske radionice. Posjetitelji će moći kušati craft piva, kupiti predmet za uspomenu na rimskom sajmu.
 
Petaši vinkovačkih osnovnih škola, uz gostujuću ekipu iz Vukovara, pokazat će svoje znanje o Rimskom carstvu i Cibalama na Olimpijadi znanja.
 
Cilj manifestacije je uključiti što više posjetitelja u događanja u gradu tijekom Rimskih dana kroz radionice i prezentirati Vinkovce kao grad bogatog naslijeđa iz rimskoga vremena koji danas, kroz takva događanja, također privlači posjetitelje svih uzrasta", poručio je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić.
 
V. Rimski dani održat će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. (Hina)

(R.P.B., 19.05.2017)