izložba

Azulejos - umjetnost portugalskih keramičkih pločica


vrijeme: 18.05.2017. - 27.08.2017.
mjesto: Zagreb; Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10

Izložba 'Azulejos - umjetnost portugalskih keramičkih pločica' otvara se 18. svibnja u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH doniralo je Muzeju za umjetnost i obrt keramičke panoe koji su se do 2015. nalazili u zgradi Veleposlanstva RH u Lisabonu. Riječ je o 11 panoa nastalih u Portugalu u 18. stoljeću, a na njima su u modro-bijelom osliku predstavljene pomorske scene, figure u pejzažu, galantne scene, motiv neravnoga kamena te rocaille i cvjetni motivi. Riječ je o umjetninama kakve dosad nije posjedovao ni jedan muzej u Hrvatskoj. Nakon izložbe dva panoa (100 x 104 cm) bit će uvrštena u stalni postav MUO.
 
Autor i kustos izložbe je dr. sc. Marina Bagarić, muzejska savjetnica, voditeljica Zbirke arhitekture i Zbirke keramike MUO . Konzervatorske zahvate na portugalskim keramičkim pločicama i rješenje njihove prezentacije osmislila je mr. art. Maja Velicogna Novoselac, restaurator savjetnik, voditeljica Odjela restauratorskih radionica MUO.

Izložba se otvara prigodom državnog posjeta predsjednika Portugalske Republike Marcela Rebela de Souse Republici Hrvatskoj, a uz nazočnost Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske na otvorenju izložbe uzvanicima i publici obratit će se i Davor Ivo Stier, potpredsjednik Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Opširnije...


(R.P.B., 18.05.2017)