izložba

Mentalni sklop / 2: Sebastijan Dračić – Danijel Žeželj


vrijeme: 18.05.2017. - 27.05.2017.
mjesto: Zagreb; Galerija Kranjčar, Kaptol 26

U Galeriji Kranjčar će se u četvrtak, 18. svibnja, u 19 sati otvoriti sedma izložba iz drugog serijala Mentalni sklop, koja će predstaviti radove našeg međunarodno priznatog barda stripa Danijela Žeželja i jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara mlađe generacije Sebastijana Dračića.

Ni ova se izložba doslovno ne drži podnaslova ciklusa sljedbenik – mentor već joj je želja da pokaže dvije gotovo identične vokacije izvedene u dva srodna, ali opet različita medija. Mentor bi ovdje figurativno bio Danijel Žeželj, ne samo što je stariji od Dračića, već se Sebastijan susreo s njegovim stripovima već u počecima svog umjetničkog stvaralaštva. Mišljenja sam da su upravo Danijel Žeželj i Sebastijan Dračić permanenti i aktivni kreatori nove umjetničke zbilje - cyber kulture koja je danas sveprisutna u svim porama suvremenog života. Ikoničnost njihove likovnosti u službi je svojevrsne kataklizmičke vizije koja ne dolazi naglo i katastrofično, već lagano i postupno, noseći sobom slutnju i bol. Njihovi radovi ne pokušavaju korigirati stvarnost, već konstatiraju činjenično stanje, koliko god mi smatrali da se radi o kataklizmičkoj viziji budućnosti. Žeželjevi stripovi rađeni crni tušem i bijelim akrilikom svojim snažnim grafizmom i izražajnim kontrastima potenciraju atmosferu bizarne suvremenosti i donose viziju apokaliptične budućnosti, kao što će to u Dračića biti dočarano specifičnim koloritom koji potencira ikonografiju otuđenosti i beznađa što će rezultirati specifičnom atmosferom koja ih postavlja u izvjestan metafizički kontekst što im bez sumnje priskrbljuje auru transcendentalnosti. Oba autora ne tretiraju vlastitu umjetnost primarno kao estetski čin, već kao produkt promišljenog intelektualnog polazišta svojevrsnog dijalektičkog nihilizma, stoga njihovi radovi inspirirani nehumanom realnošću današnjice levitiraju između stvarnosti i fantazije donoseći viziju hladne i mračne budućnosti u kojoj ćemo samo maštati o čisom zraku, bistroj vodi i zelenoj travi. Iz teksta, Mladen Lučić
 
Izložba ostaje otvorenom do 27.05.2017. godine, a može se razgledati svakodnevno od 11 – 19, a subotom od 11 – 14 sati. Nedjeljom zatvoreno. Ulaz slobodan!

(R.P.B., 18.05.2017)