Preskočite na glavni sadržaj

Koncertne večeri u Klovićevim dvorima – Zagrebačke obljetnice

"Koncertne večeri u Klovićevim dvorima – Zagrebačke obljetnice" novi je koncertni ciklus koji će se od 4. do 10. srpnja održavati u atriju Klovićevih dvora. Festival je posvećen renomiranim zagrebačkim ansamblima koji ove godine obilježavaju obljetnice umjetničkog djelovanja na hrvatskoj i međunarodnoj kulturnoj sceni.
vrijeme: 04.07.2019.
mjesto: Zagreb, Klovićevi dvori
 
Festival je posvećen renomiranim zagrebačkim ansamblima koji ove godine obilježavaju obljetnice umjetničkog djelovanja na hrvatskoj i međunarodnoj kulturnoj sceni: Zagrebački solisti 65 godina od utemeljenja, Zagrebački kvartet 100 godina, Zagrebački kvartet saksofona 30 godina i Zagrebački gitarski trio 35 godina.

Program festivala obuhvaća raznolik glazbeni repertoar - od baroknih majstora do glazbe 20. stoljeća, a u koncertima vrhunskih interpreta i umjetnika publika će moći uživati od 4. do 10. srpnja 2019. s početkom u 21 sat. Prvi u nizu koncerata održat će  Zagrebački solisti koji ove godine obilježavaju 65. obljetnicu. Tijekom više od šest desetljeća, pod vodstvom mnogih znamenitih koncertnih majstora, Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini koju redovito prezentiraju u domovini i u svijetu. Ansambl izvodi repertoar koji uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe. Od 2012. Ansambl nastupa uz glasovitog violinista Sretena Krstića kao svojega koncertnog majstora, a ujedno i koncertnog majstora Münchenske filharmonije.

Nakon Zagrebačkih solista u Klovićevim dvorima koncert će održati Zagrebački kvartet kojemu je tijekom sto godina djelovanja svoj doprinos dalo  tridesetak glazbenika,  a današnji sastav čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips te Martin Jordan. Zagrebački kvartet odsvirao je  više od  4000 koncerata na svim kontinentima te je snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće.

U ponedjeljak, 8. srpnja svoj će 30. rođendan na pozornici Klovićevih dvora slaviti Zagrebačkog kvarteta saksofon. Sastav čine Dragan Sremec, profesor saksofona i prodekan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu – sopran saksofon, Goran Merčep, profesor komorne glazbe na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu – alt saksofon, Saša Nestorović, profesor komorne glazbe na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i dirigent Big Banda HRT – tenor saksofon te Matjaž Drevenšek, profesor saksofona i prodekan na Akademiji za glazbu Sveučilišta u Ljubljani – bariton saksofon. Repertoar Zagrebačkog kvarteta saksofona obuhvaća klasični repertoar namijenjen kvartetu saksofona te transkripcije i obrade djela različitih glazbenih stilova (od baroka do glazbe 21. stoljeća).

Obljetničke koncerte zatvorit će Zagrebački gitarski trio koji čine Darko Petrinjak, István Römer i Goran Listeš. Trio je u svijetu jedinstven po tome što u svojim nastupima uz gitare ponekad rabi i kontrabas. Širok repertoar ansambla obuhvaća djela od razdoblja renesansne do suvremene glazbe, uključujući izvorne skladbe za tri gitare pisane u 19. stoljeću, atraktivne transkripcije i nova djela koja su za Trio skladali mnogi hrvatski i inozemni autori. 

Izvor: www.mic.hr