Preskočite na glavni sadržaj

Tematska predavanja uz izložbu Aleksandra Rodčenka u MUO-u

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu u srpnju počinje ciklus tematskih predavanja vezanih uz fotografsku izložbu jednog od najznačajnijih umjetnika ruske avangarde „Aleksandar Rodčenko: Revolucija u fotografiji“.
vrijeme: 02.07.2019.
mjesto: Zagreb, MUO
url: http://www.muo.hr

Prvo predavanje održat će  dr. sc. Iva Prosoli, viša kustosica i voditeljica Zbirke novije fotografije i Zbirke foto opreme Muzeja za umjetnost i obrt 2. srpnja s početkom u 19 sati na temu „Odjeci Novog gledanja u hrvatskoj fotografiji i filmu“. Predavanje će se fokusirati na utjecaje i ideje Novog gledanja na hrvatsku fotografiju i film te međusobne utjecaje dvaju medija.

Drugo predavanje održat će se 4. srpnja na temu „Izložba Film und Foto na Zagrebačkom zboru 1930.“, o kojem će govoriti dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić.  U predavanju će biti riječi o izložbi, njezinoj organizaciji i značaju te utjecaju na hrvatsku i slovensku fotografiju 1930-ih.

Posljednje, treće, predavanje u prvom ciklusu održat će se 11. srpnja na temu „Uloga i pozicija umjetnica u konstruktivizmu“ o kojem će govoriti Dunja Nekić, kustosica i Voditeljica zbirke starije fotografije MUO. Predavanje će predstaviti područja umjetničkog djelovanja i položaja umjetnica unutar pravaca ruske avangarde, posebice konstruktivizma (Ljubov Popova, Varvara Stepanova …) u kontekstu vremena.

Sva predavanja počinju u 19 sati.

Drugi ciklus predavanja započinje u rujnu uz nove teme.

Izložba „Aleksandar Rodčenko: Revolucija u fotografiji“ u Muzeju za umjetnost i obrt ostaje otvorena do 8. rujna 2019. Stručna vodstva za građanstvo održavaju se svakog četvrtka u 17 sati i svake subote u 11 sati.