Preskočite na glavni sadržaj

Tamara Obrovac u Puli predstavila novi album 'Transadriaticum'

Tamara Obrovac ugledna hrvatska jazz glazbenica, skladateljica i kantautorica iz Pule, predstavila je u pulskom Klubu-knjižari Giardini 2 svoj novi album TransAdriaticum koji je početkom lipnja izdan i objavljen u nakladi Alessa Recordsa.
vrijeme: 28.06.2019.
mjesto: Pula

Na albumu joj se pridružio njezin novi TransAdriatic kvartet, kojeg čine bubnjar Krunoslav Levačić te dvojica značajnih predstavnika suvremene talijanske jazz scene, pijanist Stefano Battaglia i kontrabasist i violončelist Salvatore Maiore.

Skupina interpretira izvorne skladbe Tamare Obrovac, pjesme koje su ukorijenjene u Istri i koje donose jedinstveni glazbeni projekt drugačije glazbene estetike koji kombinaciju jazza i tradicije pretvara u improviziranu glazbu modernog doba i intimističkog prizvuka.

"Ovi glazbenici sviraju mediteranski jazz bez upadanja u klišeje. Skladbe sam radila upravo za ovaj ansambl i htjela sam postići filigransku estetiku bez pretenzija u ikakvom smjeru. Budući da glazbenici dolaze iz Hrvatske i Italije, TransAdriaticum povezuje talijansku i hrvatsku stvarnost", rekla je u četvrtak na predstavljanju novog albuma Tamara Obrovac, autorica svih skladbi.

Prisjetila se i odrastanja u Puli, istaknula je kako je upravo u rodnome gradu formirala osjećaj za istarski glazbeni izričaj, duboko posvećena svemu što radi.

"Pula je moj grad kojem uvijek nedostaje nekog identiteta i nikako da se profilira. No, u Istri se ipak cijeni rad. Ako radiš i funkcioniraš u kulturi, to je i primijećeno",  kazala je Obrovac, dodavši da Pula zaslužuje i dobar jazz festival.

Svestrana umjetnica govorila je o dugogodišnjoj suradnji s klaviristom Matijom Dedićem i bubnjarom Krunoslavom Levačićem kao i o suradnji s pjesnicima, izdvojivši Milana Rakovca, koji je autor stihova jedne od njenih najizvođenijih skladbi "Črno zlo". 

Pjevačica, flautistica, skladateljica i autorica tekstova Tamara Obrovac (1962.) jedna je od najznačajnijih i najsvestranijih osobnosti na Hrvatskoj glazbenoj sceni, a zahvaljujući utjecajima istarske narodne glazbe koje koristi u kreiranju svog glazbenog izraza, stekla je veliku popularnost. Koristeći elemente glazbene tradicije vezane uz rodnu Istru potvrdila se kao iznimna umjetnica i stvorila je osebujan glazbeni izričaj, kojim je sve više prisutna na europskoj glazbenoj sceni. (Hina)