Preskočite na glavni sadržaj

Njemačka umjetnica Stephanie Kiwitt izlaže u Zagrebu

U zagrebačkoj Galeriji Spot, u srijedu 3. srpnja u 19 sati, otvara se izložba  Máj/My njemačke umjetnice Stephanie Kiwitt koja će se moći razgledati do 19. srpnja 2019.
vrijeme: 03.06.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija Spot, Čanićeva 6
url: http://croatian-photography.com/

Serija fotografija nazvana Máj/My svojevrsna je “igra riječi”: “Máj” na češkom znači svibanj; “My” na engleskom čita se i znači “moj”, dok na češkom jeziku znači “mi”.



Između mjeseca koji uobičajeno povezujemo s borbom za radnička prava i zamjenica koje upućuju na vlasništvo, smjestilo se značenje serije crnobijelih fotografija. Njima umjetnica istražuje složene procese tranzicije, vlasničkih odnosa i kulturnog identiteta, a čije tragove prati tijekom višekratnih boravaka u Pragu.

Tranzicijski procesi su kod stanovnika istočnoeuropskih zemlja izazvali strepnju; doduše, već su ranija razdoblja obilježena tim osjećajem, ali riječima Renate Salecl, te su “strepnje koje odlikuju suvremeno društvo povezane s novim osjećajima nesigurnosti na kojima suvremeni kapitalizam kapitalizira samog sebe”. Stephanie Kiwitt svojim je istraživanjem zašla na “nesigurno tlo” čija nestabilnost proistječe iz osobitosti komercijalnog tržišta te materijalne proizvodnje kao preduvjeta kvalitete života. U izložbenoj konstelaciji, njezine fotografije formiraju trodimenzionalan krajolik u kojem svaki pojedini subjekt djeluje s mjesta osobne izolacije, dok je društvenost nevidljiva.

Stephanie Kiwitt rođena je 1972. u Bonnu, a danas živi u Bruxellesu. Studirala je fotografiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Lepzigu i ITF-u u Opavi (Republika Češka). Ishodišna točka njezinih radova nalazi se u fotografskoj analizi mjesta na kojima je primjetna čvrsta komercijalizacija javnog prostora i svakodnevnih sfera života.

Otvorenje izložbe Stephanie Kiwitt u Galeriji Spot bit će u srijedu, 3. srpnja u 19 sati. Sljedećeg dana, u četvrtak, 4. srpnja, u 18 sati održat će se razgovor s umjetnicom o njezinoj fotografskoj praksi te odnosima koji se razvijaju između izložbenog prostora te postava samih radova.

Nakon otvorenja, izložba će se moći razgledati radnim danima između 16 i 20 sati, zaključno s petkom, 19. srpnja. Nakon ljetne pauze, Galerija Spot ponovno otvara vrata u posljednjem tjednu kolovoza, pa će izložbu Stephanie Kiwitt biti moguće pogledati i od 26. do 30. kolovoza (između 16 i 20 sati).

Realizacija izložbe omogućena je sredstvima Goethe-Instituta Kroatien, Instituta für Auslandsbeziehungen – IfA, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

https://www.facebook.com/events/922612878079359/