Preskočite na glavni sadržaj

Festival drvenih kapela 'Sancta Barbara'

Novopokrenuti multimedijalni međunarodni Festival drvenih kapela 'Sancta Barbara', koji promovira našu vrijednu kulturnu baštinu - drvene kapele Turopolja, Pokuplja i Posavine, održat će se od 7. do 14. srpnja 2019. Glazbeni program festivala predstavit će vrhunske izvođače i ansamble ozbiljne glazbe, ali i izvedbe na tradicionalnim instrumentima i ambijentalne koncerte suvremene elektroničke glazbe.
vrijeme: 07.07.2019.
mjesto: Turopolje, Posavina, Pokuplje
url: http://www.festivaldrvenihkapela.com

Prvi Festival drvenih kapela održavat će se u drvenim kapelama Velike Mlake, Velike Gorice, Lijevih Štefanaka, Zagreba, Gustelnice, Gladovca Pokupskog i Stare Drenčine. Program

Iz najave:

Drvene crkve i kapele predstavljaju najviši domet narodnog graditeljstva barokne arhitekture na području Sjeverne Hrvatske. Iako ih je bio velik broj, posebno na području rasta hrasta lužnjaka, do danas ih brojimo svega četrdesetak iz razdoblja od 17. do kraja 19. stoljeća.
U Turopolju, žarištu koje je koncentracijom izvorne narodne stvaralačke snage širilo svoj utjecaj na Pokuplje i Posavinu, geografskom prostoru gdje se tradicija gradnje drvenih crkava zadržala duboko u 20. stoljeće, nastao je kompleks drvene sakralne arhitekture koja osvaja svojom arhitektonskom jednostavnošću i originalnošću.

Kako je riječ o turistički izrazito atraktivnoj, a nedovoljno prezentiranoj autentičnoj i vrijednoj kulturnoj baštini, ovim novim projektom - multimedijalnim međunarodnim Festivalom drvenih kapela Sancta Barbara -  organizirat će se vrhunski glazbeni programi u prostorima koji nemaju kapacitet za veliku publiku, ali zato atraktivnošću programa i prostora u kojima se održavaju mogu angažirati publiku i privući veliku pažnju na društvenim mrežama i na taj način direktno utjecati na razvoj publike kao i na razvoj kulturnog turizma Turopolja, Posavine i Pokuplja.

Zato se planira organizirati promidžbena kampanja kojom bi se publiku motiviralo na interaktivnu komunikaciju putem digitalnih sadržaja i privuklo na izravno praćenje koncerata putem interneta. Riječ je o prijenosu sedam različitih koncertnih programa iz reprezentnih drvenih kapela uživo (life streaming) i istovremeno na više web servisa.

Glazbeni program festivala obuhvaća vrhunske izvođače i ansamble ozbiljne glazbe, ali i izvedbe na tradicionalnim instrumentima i ambijentalne koncerte suvremene elektroničke glazbe. Festival se otvara u najreprezentativnijoj drvenoj Kapela Sv. Barbare u Velikoj Mlaki podignutoj 1642. godine (današnji izgled potječe iz otprilike 1867.) koncertom ansambla za ranu glazbu Ars longa.

Program se nastavlja koncertom Anabele Barić, sopran i Izidora Erazema Grafenauera, slovenskog umjetnika teorbe i barokne gitare u Kapeli ranjenog Isusa u Pleškom Polju (Velika Gorica). Vrata jedne od najstarijih i najvrednijih drvenih kapela - Sv. Jurja u Lijevim Štefankima iz 1677. godine – koncertom 10. 7. 2019. u 20 sati će otvoriti Andrej Grozdanov na akustičnoj gitari marke Olson guitar, programom „Acoustic Songs of Faith“. U jedinoj zagrebačkoj drvenoj kapeli, odnosno Župnoj crkvi Sv. Marka Evanđeliste u Jakuševcu, koncert će održati sopranistisa Josipa u pratnji brata Franje Bilića, čembalista. Kapela Sv. Antuna Padovanskog u Gustelnici svojim izgledom i specifičnom gradnjom «na žale» razlikuje se od domaćeg tradicionalnog načina gradnje. Sagrađena 1888. godine, a nacrt kapele izradio je dr. Hermann Bollé. U drvenoj katedrali, kako zovu ovu turopoljsku ljepoticu, nastupit će naš najcjenjeniji oboist Branko Mihanović. Slušat ćemo 12 fantazija za obou solo Georga Philippa Telemanna. Drvena kapela Presvetog Trojstva u Gladovcu Pokupskom iz 1847. osobito osvaja lokacijom kojoj će fantastično odgovarati svirka najboljeg svjetskog didgeridooista Dubravka Lapainea  13.7.2019. U nedjelju, 14.7. festival će se zatvoriti koncertom Amsabla Camerata Garestin u Kapeli Svetog Ivana Krstitelja u Staroj Drenčini, koja je primjer povijesno slojevite sakralne drvene tradicijske arhitekture Pokuplja.

Svi programi festivala uživo će se prenositi putem www.festivaldrvenihkapela.com i već izgrađenih društvenih mreža organizatora festivala – Hrvatske udruge Ars organi Sisciae.
Time projekt na inovativan način pristupa razvoju publike, osiguravajući dostupnost  kulturnih i umjetničkih programa u prometno dislociranim područjima u kojima je smješten najveći broj sačuvanih drvenih kapela. Također, ovaj će projekt značajno pridonijeti povećanju vidljivosti kulture u medijskom prostoru.
Ovim projektom izraditi će se trajno dostupni arhiv audio-vizualnih snimki čiji se materijali mogu koristiti u mnogobrojne promotivne svrhe, kako kulturnog projekta i festivala, tako i turizma u kraju nadomak zagrebačkoj zračnoj luci.

Jurica Škofač: Hod po drvenim kapelama u prvom glazbenom festivalu Sancta Barbara (.pdf)





FESTIVAL DRVENIH KAPELA
Sancta Barbara
7. – 14. srpanj 2019
.

Nedjelja / 7. srpnja / 20 sati - otvorenje:
Kapela Sv. Barbare, Velika Mlaka
ARS LONGA – ansambl za ranu glazbu
Ana Benić, barokna flauta
Stjepan Nodilo, barokna oboa i blok-flauta
Izidor Erazem Grafenauer, teorba i barokna gitara
Lea Sušanj Lujo, barokno violončelo
Linda Mravunac Fabijanić, čembalo

Ponedjeljak / 8. srpnja 2019. / 20 sati
Kapela Ranjenog Isusa, Pleško polje
Anabela Barić, sopran
Erazem Grafenauer, teorba i barokna gitara

Srijeda / 10. srpnja / 20 sati
Kapela Sv. Jurja, Lijevi Štefanki
Andrej Grozdanov, akustična gitara

Četvrtak / 11. srpnja / 20 sati
Kapela Sv. Marka evanđelista, Zagreb
Josipa Bilić, sopran
Franjo Bilić, čembalo

Petak / 12. srpnja / 20 sati
Kapela Sv. Antuna Padovanskog, Gustelnica
Branko Mihanović, oboa

Subota / 13. srpnja / 20 sati
Kapela Presvetog Trojstva, Gladovec Pokupski
Dubravko Lapaine, didgeridoo

Nedjelja / 14. srpnja / 20 sati
Kapela Sv. Ivana Krstitelja, Stara Drenčina
Camerata Garestin