Preskočite na glavni sadržaj

Osam premijera na festivalu Ganz nove Perforacije

Festival izvedbenih umjetnosti Ganz nove Perforacije, koji okuplja autore iz područja suvremenog kazališta, plesa i performansa, ove će se godine održati od 27. lipnja do 2. srpnja na nekoliko lokacija u Zagrebu, a donosi osam premijernih naslova i nastupe nekih od najzanimljivijih domaćih imena izvedbenih umjetnosti.
vrijeme: 27.06.2019.
mjesto: Zagreb
url: https://thisisadominoproject.org/

Misija je festivala poticanje umjetničkih istraživanja i produkcija domaće i međunarodne nezavisne scene. Ove godine predstavit će umjetnike iz Hrvatske, Austrije, Sjeverne Irske i Japana.

"Već 11. godinu za redom Zagreb na tjedan dana, od 27. lipnja do 2. srpnja, postaje epicentar performansa i hibridnih izvedbenih žanrova, a program se seli i u ostale gradove Hrvatske - Rijeku, Dubrovnik, Split, Koprivnicu, Zadar i Osijek", stoji u najavi.

Festival u četvrtak 27. lipnja u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC) otvara hrvatska premijera predstave "Hope Hunt or Ascension into Lazarus" nagrađivane britanske plesne zvijezde Oone Doherty, koju je Radio France Culture prozvao "novom Pinom Bausch".

Do 2. srpnja, Ganz nove Perforacije donose osam premijernih naslova te gostovanja nekih od najzanimljivijih domaćih imena izvedbene scene. Zagrebačka premijera izvedbenog projekta "Staging a play: Antigona", međunarodno priznatog koreografa Matije Ferlina u programu je 29. lipnja u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).
Riječ je o nastavku Ferlinova višegodišnjeg scenskog istraživanja izvedbenih praksi kroz dva autorska koncepta, solo-izvedbu kojom se bavio u seriji radova "Sad Sam" i koncepta proširenih koreografskih uprizorenja u projektima pod zajedničkim nazivom "Staging a play".
U Studiu Chekhov, 30. lipnja, premijerno će biti izvedeno "Razgovaranje", u kojemu kazališna autorica Marina Petković Liker nastavlja istraživanje uzajamne povezanosti glasa i tijela, ženske geste i ženskog principa djelovanja u umjetnosti i životu, te na scenu postavlja "sedam žena uronjenih u zajednički, ali slojevit osjećaj svijeta ispunjen nijansiranom problematikom svakodnevice".
Isti dan, u ZPC-u, deset godina nakon uspješne predstave "Žrtve zemljopisa 2: Povratak žrtve", Miran Kurspahić i Rona Žulj zajedno s originalnim postavom "Žrtvi" vraćaju se na pozornicu u novom nastavku, "Victims4Life – Žrtve za život".
Obraćajući se publici kao fiktivnim ravnateljima/-icama kazališta, trojica izvođača, Sven Jakir, Dean Krivačić i Miran Kurspahić, provode publiku kroz proces postavljanja podobnog komada. "Preispitujući novu kulturnu paradigmu i duh vremena, strmoglavljuju se niz tobogan vlastitih predrasuda. Autoironično, 'Victims4Life – Žrtve za život' zabavit će gledatelja, ali ga i natjerati da se zapita o vlastitoj poziciji u društvu i vlastitim mehanizmima povlačenja", stoji u najavi.
Premijerni program donosi, u Kazalištu KNAP 1. srpnja, "Preokret ili kraj" Studija Artless, novu interpretaciju predstave "Ende oder Wende" grupe Ulješura koju je Željko Zorica (Šiš) sa suradnicima napravio 1983. u produkciji Galerije Studentskog centra. "Autori polaze od njezinih motiva i izvrću stari predložak. Istražuju što donosi zamjena muškog lika ženskim i kakvo može biti žensko viđenje konfliktnog odnosa. U neke od izvedbi, nakon premijere, pozivaju građanke voljne iskusiti izvedbenu situaciju u zadanom okviru", stoji u najavi.
U sklopu festivala publika će u Laubi – kući za umjetnost i ljude, 28. lipnja, imati priliku vidjeti i novu predstavu Badco. "Nemogući plesovi", izvedbeni rad koji je nastao povodom izložbe posvećene američkom postdramskom kazališnom kolektivu Goat Island i premijerno je izveden u svibnja 2019. u Chicago Center for Culture. Rad je temeljen na dokumentaciji i partiturama sekvence Impossible Dances (Nemogući plesovi) iz predstave Goat Islanda The Sea & Poison i zapisima Johna Cagea uz njegovu kompoziciju Freeman Etudes.
U sklopu Ganz novih Perforacija tradicionalno se održava Noć performansa, koji u nekoliko gradova Hrvatske nudi jedinstvenu mogućnost pregleda stvaralaštva suvremenog performansa u dinamičnom obliku. U Zagrebačkoj 'Noći' svojim radovima 29. lipnja u Hali V Tehničkog muzeja predstavit će se umjetnici mlađe generacije Nastja Štefanić, Vitar Drinković, Dora Brkarić, Dejan Gotić i Marko Jović te jedna od najznačajnijih domaćih umjetnica performansa Vlasta Delimar, koja obilježava 40 godina svog umjetničkog djelovanja.
Uz izvedbeni program festival 1. srpnja u Novoj akademskoj sceni F22 donosi i konferenciju "Invazivne ideje", koja okuplja stručnjake, aktiviste i poduzetnike koji svojim idejama i projektima sudjeluju u kreiranju drugačijih svakodnevnih politika.
U programu je i intervencija u javnom prostoru plesnog kolektiva Škvadra, te performans u javnom prostoru aktivistice i kulturne radnice Sonje Leboš "Čekanje" ispred Vinogradske bolnice.
U vođenu šetnju gradom publiku će povesti španjolski umjetnici Colectiva Amena i Marie Stoyanove, dok će danska skupina Myka izvesti rad-u-nastajanju koji progovara o gorućem pitanju klimatskih promjena. Istim ekološkim pitanjima bavi se i prostorna site-specific instalacija Azre Svedružić i Demirela Pašalića "Slušaj šume!", postavljena u centru grada, u parku Trga Josipa Jurja Strossmayera.
Zagrebački program festivala zatvara u KIC-u premijera dokumentarnog filma Gordana Bosanca "O lijepa, o draga, o slatka slobodo" o tome "kako su radikalno desne udruge i političari pokušali pretvoriti Hrvatsku u zemlju tzv. oboljele demokracije" te, "još važnije, o tome kako su građani, civilno društvo, mediji i nezavisne institucije tome uspjele stati na kraj".

Festival Ganz nove Perforacije dio je inicijative "Umjetnost dostupna svima", prema kojoj je ulaz slobodan, a po izlasku s predstave svaki posjetitelj sam upisuje cijenu na ulaznicu ovisno o svojim mogućnostima podrške odgledanom umjetničkom radu (osim ulaznica za "Staging a play: Antigona" Matije Ferlina). (Hina)