Preskočite na glavni sadržaj

Nagrada 'Udica FMFS-a' francuskom filmu 'Ona koju zamišljaš'

Publika 12. Festivala mediteranskog filma Split glavnu nagradu 'Udicu FMFS-a' svojim glasovima je dodijelila francuskom filmu 'Ona koju zamišljaš' redatelja Safy Nebboua u kojem glavnu ulogu tumači Juliette Binoche.
vrijeme: 23.06.2019.
url: http://fmfs.hr/

Najboljim kratkim hrvatskim filmom publika ove splitske manifestacije proglasila je "Dok je trajao Roland Garros" Snježane Tribuson, srednjometražni film s najvišim ocjenama je "Kol'ko god nas noge nose" Renate Lučić, dok je najbolji kratki film iz međunarodne konkurencije portugalski "House of Glass".

O pobjedniku u programu "Ješke", u kojem se prikazuju kratkometražni hrvatski filmovi, odlučivao je žiri sastavljen od filmskih profesionalaca iz područja distribucije odnosno kupnje i prodaje filmova: Juan Torres iz španjolske tvrtke Latido Films, zatim regionalni distributer Rajko Petrović iz Five Stars Film Distributiona, te Selma Mehadžić kao predstavnica domaćeg distributera Zagreb Film Festivala.

"Udicu" za najbolji hrvatski kratkometražni film u programu "Ješke" ravnopravno su dodjelili autorima dvaju filma kojima će pripasti po 6000 kuna nagrade, a to su "Stepska lisica" Andrije Mardešića i "Strujanja" Katerine Dude. Posebno priznanje žirija dobio je film "Mačka je uvijek ženska" kojeg potpisuju Martina Meštrović i Tanja Vujasinović.

- Jedna od dvije nagrade za najbolji film odlazi dokumentarcu "Strujanja". Vrlo profinjenom režijom Katerina Duda u ovom filmu prikazuje zaboravljene i naizgled beznačajne teme i likove, a potiče nas na razmišljanje unatoč svom jednostavnom, čistom i čak suptilno zabavnom stilu. "Stepska lisica" je pak najbolji dokaz koliko jedan odlično režiran kratki film može biti uzbudljiv. S neočekivanim dramaturškim zapletima, sjajnom glumačkom postavom i sigurnim redateljskom postupkom Andrija Mardešić nas vodi kroz ovu duhovitu obiteljsku priču. Poigravajući se sa stereotipima o obitelji, odnosom članova i društvenim ulogama koje nose, ovaj kratki film odlično oslikava suvremeni svijet u kojem živimo i kompleksnost ljudskih odnosa u njemu.  Sve to na izuzetno šarmantan način, baš kako treba, na radost kino i festivalske publike – stoji u obrazloženju žirija.

http://fmfs.hr/