Preskočite na glavni sadržaj

Motovun Film Festival nagrađuje snimatelja Živka Zalara za 50 godina djelovanja

Tradicionalna nagrada Pedeset godina, kojom Motovun Film Festival odaje počast osobama koje su više od pola stoljeća posvetile radu na filmu te time ostavile snažan utjecaj i neizbrisiv trag u razvoju filmske umjetnosti, ove je godine dodijeljena snimatelju Živku Zalaru.
vrijeme: 19.06.2019.
url: https://motovunfilmfestival.com/
"Biti aktivan iza kamere čak 50 godina, pa tako još uvijek i danas, posebno je postignuće. Takav je životni put odabrao Živko Zalar, snimatelj kojeg su oduvijek krasili visoki estetski kriteriji i vrsno poznavanje tehnike", ističe se u priopćenju MFF-a, koji nagradu dodjeljuje u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih redatelja.


Živko Zalar studirao je kameru na visokoj filmskoj školi FAMU u Pragu što ga je poslije i odredilo u izboru suradnika. Najčešće je radio s hrvatskim i srpskim redateljima, pripadnicima tzv. Praške škole – Rajkom Grlićem, Srđanom Karanovićem i Goranom Markovićem, a jedan od važnijih redatelja s kojima je Zalar volio snimati je i Vinko Brešan.


Širok opseg snimateljskog izražavanja, ističu s MFF-a, pokazao je u filmovima "Kako je počeo rat na mom otoku", "Maršal" i "Svjedoci" za koji je 2003. dobio Zlatnu arenu. Pritom je posebno cijenjena njegova sposobnost dočaravanja depresivnog ugođaja, podređujući se radnji filma. Za taj je film dobio i Zlatnu arenu za scenarij zajedno s Juricom Pavičićem.


Godine 1974. Živko Zalar snima svoj prvi dugometražni igrani film - "Kud puklo da puklo" Rajka Grlića. Već tad primijećen je njegov eksperimentalni pristup fotografiji te moderno koncipirano korištenje svjetla. Iduća suradnja s Grlićem donijela mu je 1978. Zlatnu arenu za kameru u filmu "Bravo maestro". Žiri je tada nagradio njegov princip takozvane "adaptirane zbilje", tj. da svjetlo u filmu izgleda kao realna svjetlosna situacija kakvu bi gledatelj doživio i u životu.


Zlatnu arenu dobiva i 1983. za film "Nešto između" Srđana Karanovića s kojim je ostvario sjajnu suradnju i u filmu "Miris poljskog cvijeća" te u kultnoj seriji "Grlom u jagode". Zapažen je i Zalarov rad s redateljem Goranom Markovićem, i to na filmovima "Specijalno vaspitanje", "Nacionalna klasa" i "Već viđeno", a potonji će biti i prikazan u Motovunu. Riječ je o psihološkoj drami s elementima horora i trilera, koju je Britanski filmski institut uvrstio među 100 najboljih europskih filmova strave.


Fadil Hadžić, Krešo Golik, Slobodan Šijan i Branko Baletić samo su neki od značajnih redatelja na prostoru bivše Jugoslavije čijim je filmovima Zalar također dao doprinos svojim snimateljskim radom.


U posljednjoj fazi svoje karijere Živko Zalar je najviše radio u Njemačkoj, snimajući televizijske filmove i serije. Njegovo znanje, umijeće i rezultate pozdravit će i publika Motovun Film Festivala od 23. do 27. srpnja, tijekom kojeg će mu biti uručena nagrada Pedeset godina, ističe se u priopćenju. (Hina)