Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Urbani pejzaž' Morane Varović Čekolj

Izložba 'Urbani pejzaž' Morane Varović Čekolj, na kojoj se ta umjetnica predstavlja djelima kojima prikazuje osobni doživljaj gradskog prostora, otvara se 18. lipnja u Galeriji Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.
vrijeme: 18.06.2019.
mjesto: Zagreb; Galerija Učiteljskog fakulteta
"U okviru teme Morana Varović Čekolj naslikala je seriju studija koje fiksiraju slikarski doživljaj gradskog prostora iz posve osobnog rakursa, lišenog narativnog iluzionizma u korist plošne inačice pročišćenog kolorističkog zahvata",  ustvrdio je u predgovoru izložbe Danijel Žabčić.


Po njegovim riječima, autorica je slikarskim mrljama u kombinaciji sa smirenijim kontroliranim plohama komponirala kromatske kontraste pa proces transpozicije finalizira sugestivnim svjetlosnim akordima, aktivirajući tako pulsirajući ritam gradskog pejzaža i dinamičku kvalitetu svježe pikturalne neposrednosti.


Morana Varović Čekolj rođena je 1984. godine u Zagrebu, gdje je nakon završetka Škole primijenjene umjetnosti i dizajna upisala Učiteljski fakultet, razrednu nastavu s pojačanim predmetom iz likovne kulture na kojem je diplomirala 2012. Dvije godine kasnije upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, te diplomira na Slikarskom odsjeku u klasi profesorice Ksenije Turčić. Dobitnica je dviju Dekanovih te Rektorove nagrade.


Sudjelovala je na skupnim projektima kao edukator i predavačica, na radionicama i likovnim kolonijama te izlagala na zajedničkim izložbama.


Njezina će izložba "Urbani pejzaž" biti otvorena do 30. lipnja. (Hina)