Preskočite na glavni sadržaj

Prijave na program Kneževa unplugged

Koncertni ured Zadar poziva glazbenike svih vrsta i žanrova da se prijave na natječaj za sudjelovanje u glazbenom dijelu programa Kneževa unplugged. Projekt ima za cilj doprinijeti afirmaciji mladih glazbenika, a ujedno i njih i njihovu ciljanu publiku - mlade različitih supkultura - privući u prostor Kneževe palače.
vrijeme: 12.06.2019.
prijava: 01.10.2019

Kneževa unplugged novi je projekt Koncertnog ureda Zadar, koji je dobio podršku Ministarstva kulture na natječaju Razvoj publike u kulturi 2019. Ciljevi projekta su afirmacija mladih glazbenika i vizualnih umjetnika te razvoj publike, a sve kroz format natjecateljskog tipa ali s naglaskom na kreativnost izričaja. Projekt je započeo u svibnju, kroz suradnju s dvjema zadarskim školama: Prirodoslovno-grafičkom školom i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna, čiji su ravnatelji i nastavnici svesrdno podržali ovu ideju i potaknuli učenike da izrade vizualna rješenja. U žiriju su bili priznati zadarski grafički dizajneri Marko Baus i Filip Peraić, te ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković. Odabrali su tri najbolja rada. Prvu nagradu jednoglasno je osvojila Tea Fazinić, učenica 3. e razreda Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, pod vodstvom mentorice Maje Rep. Drugo, odnosno treće mjesto osvojili su učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna – Filipa Ivanda iz 2.a te Stipe Golem iz 4. c, oboje pod vodstvom mentora Josipa Mišulića. Svi pristigli radovi, tri nagrađena i dvadesetak ostalih, bit će izloženi u prostoru ispred Koncertne dvorane braće Bersa za vrijeme odvijanja izvođačkih večeri.
 
Glazbeni dio projekta kreće ovom objavom, koja je ujedno poziv glazbenicima svih vrsta i žanrova da se prijave zaključno do 1. listopada. Izvođačke večeri će se održati u studenom. Odabrani glazbenici prolaze u finale za koji je osiguran nagradni fond od 7.000 kuna.
 
Finalisti natjecanja će pored vlastite glazbe imati zadatak u svoj glazbeni materijal uklopiti prepoznatljivi motiv iz uvertire Laka konjica skladatelja Franza von Suppéa čiju dvjestotu obljetnicu rođenja slavimo upravo ove godine. Glazbenici će imati slobodne ruke kako Suppéa uklopiti u svoj izričaj - bilo u formi covera, samplea, loopa, riffa - ovisno o žanrovskim sklonostima.
Tko je bio Franz von Suppé i zašto ga u Zadru i Dalmaciji trebamo slaviti? Rodio se u Splitu, a od druge godine života do završetka gimnazije živio je u Zadru, odakle je otišao u Beč i postao najveći skladatelj opereta u povijesti! Podatak je to koji malo Zadrana zna, a čemu ovaj projekt također želi dati na važnosti.
 
Projekt ima za cilj doprinijeti afirmaciji mladih glazbenika, a ujedno i njih i njihovu ciljanu publiku - mlade različitih supkultura - privući u prostor Kneževe palače i učiniti da se u njemu osjećaju dobrodošlima. Također, glazbenike se uvodi u inovativnu komunikaciju s glazbenom baštinom, na način da im se, pored slobodnog programa, zada i motiv iz klasične glazbe. Uvođenjem suradnje s mladim vizualnim umjetnicima naglašava se multidisciplinarna strana projekta – a sve navedeno u konačnici stvara nove protagoniste kulturnih zbivanja i njihovu novu publiku.
 
Više o prijavi na natjecanje može se naći na adresi www.kuzd.hr/hr/unplugged.