Preskočite na glavni sadržaj

Scena Amadeo otvara slavljeničku 20. sezonu

Zagrebačka gornjogradska klupska ljetna kulturna Scena Amadeo ove godine slavi 20. rođendan, a slavljenički program, koji je utemeljitelj i direktor Nenad Jandrić u utorak najavio kao 'malo putovanje kroz vrijeme', otvorit će u srijedu 3. srpnja u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju (HPM) Gabi Novak i Matija Dedić s programom 'Amigo – Arsenu u spomen'.
vrijeme: 03.07.2019.
mjesto: Zagreb, Hrvatski prirodoslovni muzej
url: http://www.scenaamadeo.hr/hr/

Ljetna Scena Amadeo započela je s radom u ljeto 2000., u prostoru atrija HPM-a na zagrebačkom Gornjem gradu, u kojem je od 1797. do 1834. godine djelovalo prvo zagrebačko javno kazalište pod nazivom Amadeov teatar.

"Scena Amadeo je kao i život – bilo je uspona i padova, kriza i prekrasnih trenutaka", rekao je Jandrić na konferenciji za novinare. Kroz tih se 20 godina Scena etablirala u nezaobilazan multimedijalni umjetnički prostor s fokusom na vrhunske glazbene programe kako afirmiranih, tako i izvođača mlađe generacije, s dosad realiziranih gotovo 800 programa, kazališnih, glazbenih, multimedijalnih, filmskih, dodao je.

Najavio je vrhunski slavljenički program koji će biti "jedna mala retrospektiva dosadašnjih 20 godina", a otvorit će ga Gabi Novak i Matija Dedić te "vječni" Arsenov pijanist Branko Bulić-Bula s programom posvećenom "velikom glazbeniku, pjesniku i kantautoru Arsenu Dediću, koji je na neki način i obilježio ovu scenu": "Tu je nastupio više od 40 puta i upravo ovdje održao svoj zadnji koncert u životu", rekao je Jandrić.

Retrospektivno vremensko putovanje Scena Amadeo nastavlja već 6. srpnja, kada će po prvi puta nakon 18 godina u atriju HPM-a nastupiti Rade Šerbedžija i svjetski poznati gitarist Miroslav Tadić.

Šerbedžija je rekao kako mu je izrazito drago što će nakon toliko vremena ponovo nastupiti na sceni koja je zasigurno jedna od najljepših u Zagrebu, gdje je osobno doživio neke izrazito emocionalne trenutke. S Tadićem je puno surađivao, osobito na Arsenovim pjesmama, dodao je. "Veselim se da ćemo Miroslav i ja ponovo ovdje nastupiti, osobito zato što on posljednjih godina surađuje sa sjajnom američkom violinisticom Ivette Holzwarth, polukineskinjom koja nevjerojatno svira naše pjesme, i međimurske i gipsy i makedonske", napomenuo je Šerbedžija. Holzwarth će im se pridružiti na koncertu pod nazivom "Uzalud je budim".

U svojoj dvadesetoj sezoni Scena Amadeo nastavlja suradnju sa Zagrebačkim Solistima, koji će 30. kolovoza u gornjogradskom prostoru palače Grlečić-Jelačić na Trgu Sv. Marka 9 svirati Mozarta, a 1. rujna Beatlese. Jandrić je izrazio posebno zadovoljstvo što je ove godine obnovljena stara Amadeova tradicija narudžbi djela suvremenih hrvatskih skladatelja. Ove godine to je Ivo Josipović, koji će sa Zagrebačkim solistima na koncertu "Ivo i prijatelji" 28. kolovoza, među ostalim, izvesti i jednu novu skladbu čiji je radni naziv, kako je otkrio sam skladatelj, "Dalmatinska".

Scena Amadeo ponovo se priključuje humanitarnoj akciji Rotary Kluba Zagreb "Korak u Život". Četvrtu godinu za redom, akademski slikar Vatroslav Kuliš svim kupcima ulaznice za koncert poklonit će svoju grafiku. Ove godine to će biti, kako je rekao Kuliš, grafika u 12 boja u sitotisku. Predsjednik Rotary Cluba Zagreb Kaptol i organizator akcije Zlatko Stić istaknuo je kako je do sad u sklopu akcije dodijeljeno ukupno 22 milijuna kuna stipendija, a trenutno klub podupire 20 stipendista s 1600 kuna mjesečno za nastavak akademskog obrazovanja djece bez odgovarajuće skrbi.

Doprinos akciji ove će godine dati velika pijanistička zvijezda Aljoša Jurinić sa svojim gostima, na nastupu koji će se održati 12. srpnja. Jurinić će nastupiti i sa solističkim recitalom 27. kolovoza.

Iz ovogodišnjeg programa, Jandrić je još posebno izdvojio koncert grupe Duende 8. srpnja, u spomen prerano preminulom basistu te grupe Nenadu Jalševcu-Nenčiju, dugogodišnjem majstoru tona Scene Amadeo. Slijede nastupi orkestra ansambla Lado (9. srpnja), Damjana Krajačića s kvartetom (10. srpnja), "nezaobilaznog izvođača Scene" Petrita Cekua (16. srpnja), Merime Ključo i Jelene Milušić (19. srpnja), te Srđana Buljata s Biljanom Kovač (24. srpnja).

Program Scene Amadeo ugostit će i niz izvođača koji su tokom godina formirali glazbeni identitet scene, uključujući Mariachi Los Caballeros (18. srpnja i 22. kolovoza), te glazbenu družinu Cinkuše (29. kolovoza). Prvi puta u atriju HPM-a nastupit će Filmmusicorkestar (14. srpnja), Harkequin Art Collective (15. srpnja), te Andreja, Rundek & Ftičeki (21. srpnja).

Jandrić je najavio i održavanje prvog Festivala hrvatskih kantautorica u sklopu programa Scene Amadeo, koji je opisao kao dvodnevno slavlje posvećeno snažnoj prisutnosti žena na domaćoj glazbenoj sceni u posljednjih deset godina. Tako će ove godine Amadeo u glavnom programu ugostiti Ninu Romić, Luce, Ivanu Picek i Saru Renar, a popratni program začinit će promocija kompilacije Aquarius records "Femme Nouvelle", tribina o pojavi kantautorica na hrvatskoj sceni.

Ove godine obilježava se i deset godina izložbenog ciklusa posvećenog prerano preminuloj akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović (1970.-2010.) kojima Scena Amadeo i HPM predstavljaju likovne umjetnike koji su od 2010. do danas u izložbenom prostoru Muzeja izlagali djela inspirirana prirodoslovnom tematikom. Uz radove Izabele Šimunović i Vladimira Filakovca, zagrebačka publika će od 11. srpnja do 15. rujna moći razgledati radove Petra Dolića, Denisa Kraškovića, Marije Ujević, Baneta Milenkovića, Vatroslava Kuliša, Dominique Jurić i Dore Kovačević.

U slučaju kiše program se seli u zamjenske prostore, u Muzej Mimaru, Kazalište Kerempuh i Jazz & Cabaret club Kontesu. Scenu Amadeo podupiru Ured za kulturu grada Zagreba, Turistička zajednica Grada Zagreba, te zagrebački Gradski ured za šport i mlade.

Ravnateljica domaćina HPM-a, Tatjana Vlahović istaknula je kako Scena Amadeo već 20 godina svojim bogatim programom donosi dodanu vrijednost tom muzeju. Najavila je radove na adaptaciji muzeja koji bi trebali početi koncem ove godine, a koji predviđaju postavljanje krova nad atrijem, kako bi u budućnosti Scena Amadeo sve svoje programe mogla održavati na jednome mjestu. (Hina)

Napomena:
OTKAZIVANJE KONCERTA Matije Dedića i Gabi Novak

Koncert Matije Dedića i Gabi Novak otkazuje zbog izvanrednih zdravstvenih problema Matije Dedića. Koncert se trebao održati 03. srpnja u 21 h na Sceni Amadeo.
Program Scene Amadeo bit će nastavljen po redovnom rasporedu pa će prvi ovogodišnji koncert biti održan u subotu, 06.07.2019. u 21 h. Dva vrhunska profesionalca i umjetnika – glumac Rade Šerbedžija i gitarist Miroslav Tadić – još će jednom, ovaj puta zajedno sa sjajnom američkom violinisticom  Ivette Holzwarth, udružiti snage i publici priuštiti čaroliju zajedničkog nastupa na Sceni AMADEO.