Preskočite na glavni sadržaj

Pet dana Zagreba u Sarajevu

Prikazivanjem igranog filma 'Aleksi' redateljice Barbare Vekarić i izložbom skulptura 'Kristal total-Art' Ivice Propadala u Sarajevu u ponedjeljak navečer počela je deseta kulturna manifestacija 'Pet dana  Zagreba u Sarajevu'.
vrijeme: 10.06.2019.
mjesto: Bosna i Hercegovina; Sarajevo
url: http://jabih.com/hr/
Udruga Ja BiH iz Zagreba i Hrvatsko kulturno društvo Napredak sarajevskoj će publici u četiri sljedeća dana na nekoliko lokacija ponuditi nekoliko najboljih hrvatskih igranih filmova, kazališnih predstava, likovnih izložbi i koncerata.


"Već 10 godina sa skromnim sredstvima, ali s velikim prijateljstvom, trudimo se da Zagreb dođe do Sarajeva i BiH sa što različitijim, multietničkijim i raznolikijim programom. Uvijek smo imali najbolje namjere ponuditi sarajevskoj izbirljivoj publici najbolje što smo mogli u tom trenutku. U biti želimo da ova manifestacija bude malo ležernija priča izvan onih krutih institucionalnih okvira. Doveli smo u Sarajevo mnoge značajne umjetnike podrijetlom iz BiH", rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare predsjednik Udruge Ja BiH Ismet Efendić.


Đelo Hadžiselimović je od hrvatskih filmova, uz Aleksi", izabrao i "Uzavreli grad" Veljka Bulajića, "Za ona dobra stara vremena" Eduarda Galića, "Sam samcat" Bobe Jelčića, film "Lada Kamenski" Marka Šantića i Sare Hribar te dječji igrani film "Anka" Dejana Aćimovića.


U okviru manifestacije u srijedu će načelnik sarajevske općine Stari grad Ibrahim Hadžibajrić u glazbenome paviljonu Mejdan upriličiti "Zagrebački teferič", na kojemu će gosti biti redatelj Bobo Jelčić, Đelo Hadžiselimović i književnik Zlatko Gal, koji će predstaviti svoju knjigu "Splitska djeca".


Predsjednik HKD Napredak Franjo Topić poručio je kako će najveće hrvatsko kulturno društvo uvijek davati materijalnu i svaku drugu potporu manifestaciji koja je u biti kulturni most između Sarajeva i Zagreba.


"Nije lako na ovim prostorima graditi mostove, ovdje se sve ruši. Ali, treba biti uporan. Misija Napretka je stvaranje veza između ljudi i njegovanje tolerancije. Mi smo pokazali kako se u BiH može promovirati identitet, a da to drugima ne smeta", poručio je Topić.


Udruga Ja BiH će do konca godine održati uzvratnu, također tradicionalnu, manifestaciju "Pet dana Sarajeva u Zagrebu". (Hina)