radionica, kolonija

Context matters: međunarodna proljetna škola arhitekture i urbanizma


vrijeme: 28.04.2017. - 03.05.2017.
prijava: 24. 04.2017.
mjesto: Zagreb

U suradnji sa Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta Detroit Mercy, udruga SF:ius organizira radionicu za studente 'Context matters', od 28. travnja do 3. svibnja. Radionica se bavi (re)kontekstualizacijom nepoželjne socijalističke baštine, s naglaskom na zaštitu i revitalizaciju tih često zaboravljenih mjesta.

Kroz kombinaciju predavanja s terenskom nastavom i praktičnim radom, radionica pruža jedinstven intenzivni tečaj urbanističkog planiranja i spomeničke arhitekture socijalizma. U sklopu radionice održat će se izleti na Petrovu goru te spomen-park Dotrščina i druge spomenike u gradu Zagrebu. Za vrijeme trajanja radionice studenti će kroz rad u međunarodnim grupama imati priliku izraditi prijedloge projekata moguće revitalizacije ili zaštite posjećenih mjesta. Projekti će biti prikazani javnosti na završnom predstavljanju projekta.

Radionice fotografije, izrade koncepta, analize lokacije i grafičkog prikaza podataka vodit će prof. Erika Lindsay sa Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Detroitu Mercy.

Program također obuhvaća i predavanja o društveno-političkom i povijesnom kontekstu podizanja spomenika, društvenoj baštini u postsocijalizmu i zaštiti koje će voditi članice SF:ius-a u suradnji sa stručnim suradnicima.

Poziv je otvoren studentima arhitekture i dizajna. Zainteresirane molimo da pošalju kratak životopis i motivacijsko pismo na engleskom jeziku na email sfius@sfius.org s naznakom 'Context matters: application 2017'.

Životopis ne bi trebao biti duži od jedne stranice, a motivacijsko pismo može biti do 500 riječi. Krajnji rok za prijavu je 24. travnja 2017., u 12:00 sati po srednjeeuropskom vremenu.

Erika Lindsay je osnivačica istraživačke i projektantske prakse koja ohrabruje suradnju i znatiželju kroz kreaciju na mnogim nivoima. Njen recentni rad bavi se dokumentiranjem reaproprijacije spomenika na jugoslavenskom prostoru i dio je njezinog višegodišnjeg istraživanja spomeničke elastičnosti. Školovala se na Sveučilištu Michigan gdje je stekla zvanje magistre arhitekture te magistre znanosti iz kritičke zaštite. Na College for Creative studies u Detroitu diplomirala je povijest umjetnosti s posebnim fokusom na digitalnu kinematografiju. Erika je zaposlena kao docentica arhitekture na Sveučilištu u Detroitu Mercy, a trenutno gostuje na Politehničkom sveučilištu u Varšavi gdje drži projektantski studio posvećen zaštiti i ponovnom korištenju nepoželjne baštine.

(M.K., 21.04.2017)