Preskočite na glavni sadržaj

Gianluca Littera & Double Breath Jazz Quartet na Večerima na Griču

Program 'Večeri na Griču' Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će u utorak 11. lipnja u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) istaknutog umjetnika Gianlucu Litteru, a taj 'čarobnjak na usnoj harmonici' sa svojim će Double Breath Jazz Quartetom izvesti koncert najavljen kao glazbeni susret nostalgije i energije prepune boja s prizvukom Mediterana.
vrijeme: 11.06.2019.

Gianluca Littera jedan je od malobrojnih solista u svijetu koji izvodi klasičnu i jazz glazbu na usnoj harmonici. Redovito gostuje na važnim međunarodnim glazbenim događanjima, u suradnji s brojnim vrhunskim svjetskim komornim i simfonijskim orkestrima, kao što su Kremerata Baltica i Gidon Kremer, Orkestar Santa Ceccilia, Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, Orquesta Sinfónica de Bilbao, Litavski nacionalni orkestar, Orquestra Sinfônica do Estado de São Paulo i drugi.

Surađivao je i s Oscarom nagrađenim skladateljem Enniom Morriconeom. U svijetu jazza, surađivao je s umjetnicima visokog "kalibra", kao što su, među ostalim, Ute Lemper, Hector Infanzon, Eugenio Toussaint Trio, Ivan Lins.

Sa Stefanom Profetom, Fabiom Gorlierom i Mattiom Barbierijem čini Double Breath Jazz Quartet s kojim je održao brojne europske i svjetske turneje i gostovao na brojnim festivalima. Double breath pomiruje različite žanrove glazbe, od skladbi Fauréa i glazbe koja je po ukusu Armenca Alana Hovhanessa pa do tanga i latino glazbe.

"Usna harmonika jedini je instrument koji za stvaranje zvuka treba čovjekovo disanje, udah i izdah: dišemo stvarajući glazbu i dišemo kroz glazbu. Double breath sintetizira ovo dvoje i predstavlja čaroban susret zvukova, izražava suosjećanje i timski duh glazbenika koji muziciraju", stoji u najavi.

"Usna harmonika Gianluce i Stefanov kontrabas dolaze ususret jedno drugome i kao da ih njihova različitost zabavlja: oštrina zvuka usne harmonike, malenost instrumenta i velika mobilnost u suprotnosti s dubokim zvukom i velikim dimenzijama kontrabasa koji kao da simboliziraju dva daleka svijeta. Double breath odiše nostalgijom, ali i energijom prepunom boja s prizvukom Mediterana", dodaje se. (Hina)