Preskočite na glavni sadržaj

Umro književnik Stanislav Marijanović

Književnik i ugledni znanstvenik Stanislav Marijanović umro je s nedjelje na ponedjeljak u Osijeku u 85. godini, izvijestilo je u ponedjeljak Društvo hrvatskih književnika.
vrijeme: 10.06.2019.
mjesto: Osijek

Marijanović je objavio brojne znanstvene i stručne radove iz književne i kazališne povijesti. Pisao je i leksikografske članke u enciklopedijama i leksikonima te o povijesti visokog školstva i Sveučilišta u Osijeku.


Bio je dopredsjednik Društva hrvatskih književnika (2011. – 2014.) te dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).


Marijanović je rođen 1935. godine u Kloštru Podravskome. Osnovnu školu polazi u rodnome mjestu i Semeljcima kod Đakova, a gimnaziju u Vukovaru i Osijeku. Studij kroatistike i rusistike i poslijediplomski studij završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je magistrirao (1975.) i doktorirao (1983.).


Radi od 1961. godine kao novinar Glasa Slavonije u Osijeku, zatim je profesor na gradskoj gimnaziji te arhivist u osječkome arhivu. Od 1978. godine zaposlen je na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Dekan je fakulteta u dva mandata (1980. – 1984.) te prorektor i rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (1990. i 1994.).


Marijanović je  zaslužan i za obnovu u ratu oštećene zgrade Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku. (Hina)