izložba

Izložba 'Sisački mamut'


vrijeme: 20.04.2017. - 30.05.2017.
mjesto: Sisak; Gradski muzej

Na izložbi 'Sisački mamut', otvorenoj u četvrtak u sisačkome Gradskom muzeju, prvi je put prikazano 17 nalaza vunastog mamuta koji je u sisačkoj Posavini i Pokuplju živio u razdoblju prije 12 do 120 tisuća godina.

Ulomci kljove, čeljusti, zuba, zglobova te nadlaktične, lakatne, zdjelične, bedrene i goljenične kosti najstariji su nalazi i vrijedni eksponati muzejske prapovijesne zbirke.

Zahvaljujući arheologu Marku Cariću, koji je stručni rad posvetio sisačkome mamutu, nalazi su obrađeni pa su ispunjeni uvjeti da se prikažu javnosti. Kako je rekao Carić, sisački fragmenti vunastog mamuta čine vrijedan doprinos paleontologiji i geologiji te popularizaciji tih znanosti na području Siska i Hrvatske.

Iako fragmentirani, osteodontološki nalazi upućuju na nekad bogatu bioraznolikost sisačkog područja te kontinentalne Hrvatske. Tako se, rekao je Carić, Sisak pridružio drugim muzejima koji u svojim riznicama imaju ostatke jedne od najpopularnijih vrsta megafaune u svijetu koji privlače posjetitelje svih uzrasta.

U sklopu izložbe, kojom je počela šira manifestacija "Sisački mamut", prikazane su i dvije skulpture mamuta te lubanja s kljovama u prirodnoj veličini, koje je za tu prigodu izradio student Likovne akademije Zlatko Smiljanić iz Vinkovaca.
(Hina)

(M.K., 21.04.2017)