Preskočite na glavni sadržaj

Željeznička kolonija Maksimir od 1923. do 1945. godine

Centar za kulturu i informacije Maksimir poziva sve zainteresirane da do 26. lipnja razgledaju izložbu fotografija Antonija Jurčeva 'Željeznička kolonija Maksimir od 1923. do 1945. godine' u galeriji Crta (Švarcova 18, 1. kat).
vrijeme: 05.06.2019.
mjesto: Dubrovnik
url: http://web.dso.hr/hr/

 "Željeznička kolonija u Maksimiru predstavlja najuspješniji urbanistički projekt izgradnje radničkog naselja u Zagrebu između Prvoga i Drugoga svjetskog rata. U vrijeme izgradnje 1920-ih godina naselje je bilo udaljena periferija grada, a danas je njegov prepoznatljiv dio izgrađen uz nezaobilazne simbole grada - perivoj Maksimir, Zoološki vrt i Nogometni stadion Maksimir, odnosno tadašnje HAŠK-ovo igralište. Stoga su najljepši i najveći gradski park u Hrvatskoj, najstariji zoološki vrt u jugoistočnoj Europi i najpoznatiji zagrebački nogometni stadion značajno utjecali na karakter naselja i njegov razvoj tijekom proteklih skoro sto godina suživota.

Željeznička kolonija izgrađena je na prostranoj ravnici južno od maksimirske šume, podno obronaka Zagrebačke gore. Naselje je bilo izuzetno dobro povezano s gradom jer su ga omeđile dvije važne zagrebačke prometnice, na sjeveru Maksimirska cesta, tada najvažniji prometni pravac za ulaz u grad iz smjera istoka, te željeznička pruga na jugu. Prostor povijesne Željezničke kolonije upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao zaštićeno kulturno dobro, a opisan je područjem koje omeđuju tramvajsko okretište Borongaj na zapadu, Stadion Maksimir i Badovinčeva ulica na sjeveru, Hondlova i Brkljačićeva ulica na istoku te Branimirova ulica na jugu.

Izložba fotografija „Željeznička kolonija Maksimir od 1923. godine do 1945. godine“ kroz osam tematskih cjelina vizualno predstavlja najvažnije događaje iz najranije povijesti naselja, svakodnevnicu i život njegovih stanovnika te javne ustanove koje su u to vrijeme u njemu djelovale. Vremensko razdoblje koje obuhvaća izložba fotografija prikazuje dva važna trenutka za razvoj Željezničke kolonije: 1923. godinu, kad je započelo organizirano stambeno naseljavanje, i 1945. godinu, kad je završio Drugi svjetski rat, odnosno teško stradanje naselja u zračnim bombardiranjima Zagreba.

Tematske cjeline izložbe fotografija:
1. Naseljavanje Željezničke kolonije
2. Dominikanski samostan
3. Osnovna škola u Jakićevoj ulici
4. Sport i rekreacija
5. Urbanizam i arhitektura
6. Park Maksimir i Zoološki vrt
7. Svakodnevica Željezničke kolonije
8. Ratna stradanja 1944. godine"
 
Tekst je preuzet iz knjige „Od Željezničke kolonije do Ravnica-Monografija zagrebačkog kvarta Maksimirska naselja”, autora Antonija Jurčeva.