Preskočite na glavni sadržaj

8. Festival bibliobusa u Rijeci

U petak, 7. lipnja, u 10 sati, na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske (uz Korzo) bit će otvoren osmi Festival bibliobusa. Festival bibliobusa jedinstvena je manifestacija posvećena predstavljanju i promicanju pokretnih knjižnica koje knjigu i knjižnične usluge donose do svih onih kojima je taj pristup otežan, ograničen, nepostojeći.
vrijeme: 07.06.2019. 10 h
mjesto: Zagreb
url: http://tala.hr/platforma-hr/2017_platforma-hr/
Tim povodom u Rijeku stiže 16 bibliobusa iz Hrvatske i susjednih zemalja – Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske... Svi zainteresirani bibliobuse će moći upoznati na najrazličitije načine - na dva riječka trga (Trg 128. brigade Hrvatske vojske i Trg 11. brigade Hrvatske vojske) bit će parkirani, izloženi i otvorenih vrata bibliobusi. Na Korzu će pak biti postavljena bogata izložba o pokretnim knjižnicama koja će dodatno predstaviti bibliobuse, njihovu povijest, čar, romantiku i današnju veliku potrebu u različitim zajednicama. Da sve ne bude obilježeno samo razgledavanjem organizirane su i animacijske aktivnosti, pa nas negdje između bibliobusa čekaju i performerica na štulama s gitarom Sedina Cerovac, pripovjedačica, ilustratorica i književnica Margareta Peršić, mađioničar Andrej Škedel, šah na otvorenom u organizaciji Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije kluba Rijeka, društvene igre na otvorenom koje priprema Udruga „Kulturni front“ iz Opatije, posebno fotografiranje s bibliobusima… Uz Festival bibliobusa za stručnu knjižničarsku javnost održat će se i 14. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj, 7. i 8. lipnja u Gradskoj vijećnici.
 
Ovogodišnji, 8. festival bibliobusa odvija se u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, a povod je obilježavanje vrijedne obljetnice - 50. rođendana riječkog bibliobusa koji je bio prva pokretna knjižnica tog tipa u cijeloj Hrvatskoj pa čak i tadašnjoj Jugoslaviji! Festival se odvija u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka i Hrvatskog knjižničarskog društva- Komisije za pokretne knjižnice, uz podršku Rijeke 2020,  Grada Rijeke, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Veleposlanstva Španjolske u RH.
 
Na otvaranju će prisustvovati i prisutne pozdraviti ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva Dijana Machala, direktorica RIJEKA 2020 Emina Višnić, načelnica Sektora za muzejsku i knjižničnu djelatnost Ministarstva kulture Republike Hrvatske Jelena Glavić-Perčin, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić.

Opširnije o programu...