Preskočite na glavni sadržaj

'Recikliraj, ideje iz prošlosti' - izložba u Muzeju grada Trogira

U Muzeju grada Trogira u četvrtak, 6. lipnja, u 20 sati, otvorit će se ekološki osviještena izložba 'Recikliraj, ideje iz prošlosti / Recycle, ideas from the past' na kojoj je sve - od plakata do postamenata - reciklirano. Izložba je nastala u suradnji Muzeja grada Trogira, Arheološkog muzeja u Zagrebu, Instituta za arheologiju i Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
vrijeme: 06.06.2019. 20 h
mjesto: Trogir; Muzej grada Trogira
url: http://muzejgradatrogira.blogspot.com/
Izložbom Recikliraj, ideje iz prošlosti nastoji se prikazati na koji način su naši preci reciklirali materijale, ponovno upotrebljavali predmete te na koji je način taj koncept ugrađen u kulture iz prošlosti. S obzirom da je recikliranje iznimno složen, ali i univerzalan fenomen, bilo da se promatra u sadašnjosti ili u okviru kultura i zajednica iz prošlosti, izložba tematski i likovno nastoji premostiti vremenske relacije.
 
Iz bogate arheološke kulturne baštine odabrani su predmeti napravljeni od različitih materijala (kamen, kost, keramika, staklo i metal) i postavljeni su u okvire nekoliko tema: transformacija prostora, materijali i simboličko recikliranje. Prikazani primjeri recikliranja, ponovne upotrebe i popravaka predmeta pokazatelji su kultura koje ne odbacuju predmete nego teže kulturi ponovne upotrebe stvari, a upravo o tome možemo mnogo naučiti iz prošlosti. 
 
Pronalaženjem (ne)sklada između prošlih i sadašnjih ideologija i doživljaja materijalnog, okoliša i društveno-gospodarskih prilika, izložbom se autori osvrću i na suvremenu ideologiju i izmijenjene konstrukcije ljudske svijesti o materijalnom i okolišu. Izložba naglašava praktičnu prirodu recikliranja zapisanu na arheološkim artefaktima, no ne zanemaruje i brojne primjere simboličke prenamijene odnosno „recikliranja“ predmeta i prostora u prošlosti.
 
Cilj je izložbom prikazati da su reciklirani materijali i predmeti imali vrlo aktivnu ulogu u društvu, da nisu izolirani slučajevi ponovne upotrebe određenog materijala te da je ideološka pozadina ponovne upotrebe i recikliranja imala mnogo složenije značenje za društvo. Izložbom se također nastoji ukazati na dugovječnost i neprekinuti ciklus ponovne upotrebe predmeta te potaknuti posjetitelje na razmišljanje o konceptu recikliranja u odnosu na suvremeni način života.
 
Izložba će biti otvorena do 29. 6. 2019. u radnom vremenu od ponedjeljka do subote od 10:00 do 13:00 te od 17:00 do 20:00 sati.