Preskočite na glavni sadržaj

Premijera komedije 'Ljubaf' Murraya Schissgala u Vinkovcima

Na pozornici vinkovačkog Gradskog kazališta Joze Ivakića u nedjelju, 9. lipnja, premijerno će biti izvedena komedija Murraya Schisgala 'Ljubaf' u režiji mladog zagrebačkog redatelja Gorana Ribarića i u koprodukciji s Hrvatskim kazalištem u Pečuhu, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Gradskom kazalištu 'Joza Ivakić'.
vrijeme: 09.06.2019.
mjesto: Vinkovci, Gradsko kazalište Joza Ivakić, Hrvatskih žrtava 2
url: http://www.kazaliste-vinkovci.hr/
Riječ je o drugoj ovogodišnjoj premijeri te kazališne kuće čiji je rad prepoznat i na nedavno završenom Festivalu glumca na kojem je glumica Gradskog kazališta Joze Ivakića Matea Marušić nagrađena nagradom "Nada Subotić" za najbolju mladu glumicu.


"Trudimo se raditi najkvalitetnije što možemo i ta naša nastojanja daju rezultate i nagrade pristižu u vinkovačko kazalište i s drugih festivala na kojima sudjelujemo", kazao je ravnatelj Zdenko Rečić.


Redatelj Goran Ribarić pozvao je gledatelje da dođu u nedjelju na vinkovačku i u srijedu, 12. lipnja na pečušku premijeru predstave u kojoj je, kako je pojasnio, uloge podijelio namjerno tako da ne odgovaraju stvarnim afinitetima i sklonostima glumaca.


"Za Mateju nužno nije bilo druge podjele, ali lik koji tumači, koliko sam upoznao Mateju, također nije toliko blizak njoj samoj. Zbog toga mi se učinilo zanimljivim da podjelu napravim suprotno očekivanom", kazao je Ribarić.


Matea Marušić u predstavi glumi Ellen Manville, a Dorian Paulić tumači lik Harryja Berlina, koji u pečuškoj izvedbi glumi Dejan Fajfer.


Po riječima Vladimira Andrića koji u predstavi tumači lik Milta Manvillea, riječ je zasigurno o novom kazališnom hitu vinkovačkog kazališta.


"Schisgal je ozbiljan pisac i klasik svjetske književnosti i mislim da je ovo jedan od najslojevitijih tekstova koje smo do sada postavili na scenu. Odnosi su čudni, komično je, ali ima i tragičnih dijelova koji puno govore o svim nama", kazao je Vladimir Andrić.


Komedija "Ljubaf" (Luv) Murraya Schisgala, prvi je put izvedena na Broadwayu 1964. godine. Tekst je osvojio nominacije za nagradu Tony. Kod nas je prvi put uprizorena u Teatru &td 1966. godine u režiji Relje Bašića i izvedbi Sande Miladinov Langerholz, Ive Serdara i Relje Bašića. Predstava je već igrana u vinkovačkom kazalištu i to početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća. (Hina)