Preskočite na glavni sadržaj

Otvorena izložba studenata i profesora animacije iz Beča

Uoči večerašnjeg otvorenja Animafesta, u ponedjeljak je u zagrebačkog Galeriji Šira tradicionalno otvorena izložba profesora i studenata animacije i srodnih medijskih odsjeka s europskih sveučilišta, a ove je godine to Odsjek digitalnih umjetnosti Akademije primijenjenih umjetnosti iz Beča koja se predstavlja izložbom #fuckreality: Pozicije u imerzivnoj umjetnosti.
vrijeme: 03.06.2019.
mjesto: Zagreb; Galerija Šira
url: http://www.animafest.hr
 

Izložba je premijerno bila predstavljena prošle godine u Bečkom Kunstraum Niederösterreich, a u Zagrebu se predstavlja kroz dvostruki postav - osim u Galeriji Šira u Tunelu Grič, gdje će se tijekom festivala moći razgledati VR i AR instalacije i održavati performansi koji pomiču dosadašnja umjetnička istraživanja na nova, tehnološki napredna područja.

Producentica Animafesta Paola Orlić rekla je kako je nakon Beča izložba bila na turneji od Austrije do Kube, a u Zagrebu se predstavlja ekskluzivno s postavom izuzetno atraktivnih instalacija virtualne i proširene stvarnosti koje se koriste najsuvremenijom i sofisticiranom tehnologijom.

Izložba je interaktivna, publika se poziva da aktivno sudjeluje i intervenira na ono što gleda, pa uz virtualne naočale, slušalice i aplikacije, primjerice, u djelu "Ispod kože druga koža" Patricije J. Reis doslovno uranja gotovo svim osjetilima u izloženi objekt.

Kao što naslov sugerira radovi daju i kritički pogled na koncepte virtualne i proširene stvarnosti, tematizirajući same medije koji ih omogućuju, samoću, voajerizam, paranoju.

Ruth Schnell, koja potpisuje kustosku koncepciju s Martinom Kuschom, kaže kako izložba  otkriva kakvi su danas izazovi umjetnika koji koriste digitalne tehnologije nudeći nova estetska područja i reflektirajući promjene u našem razumijevanju stvarnosti.

"Za Zagreb smo odabrali devet od inicijalnih 16 radova, koji dijele interes prema prostornoj stvarnosti i koriste različite medijske formate omogućujući posjetiteljima da uđu u digitalno transformirane prostore", napomenula je.

Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti, rekao je kako Galerija Šira, koja spada pod tu akademiju, daje pozornost djelima mladih umjetnika i studenata, te ima dugu tradiciju, osobito na području novih umjetnosti.

Izrazio je nadu da će, osim ovom izložbom, koja se može razgledati dol završetka Animafesta, nastaviti suradnju s bečkom akademijom i u novim projektima. (Hina)