Preskočite na glavni sadržaj

Tjedan suvremenog plesa od 4. do 11. lipnja u Zagrebu

Ovogodišnje, 36. izdanje međunarodnog festivala Tjedan suvremenog plesa, koji će se održati od 4. do 11. lipnja u Zagrebu, uz već poznata imena međunarodne scene, donosi i nove predstave hrvatskih plesnih grupa i autora.
vrijeme: 04.06.2019.
mjesto: Zagreb
url: http://www.danceweekfestival.com/hr/
"Svjedoci smo kako se pozicija suvremenog plesa, ali i položaj kulture općenito u Hrvatskoj sustavno sve više destabilizira. Suvremeni ples u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, jednu od najduljih u  Europi, ali po strukturi i po razini izdvajanja za ovu djelatnost kao da samo tek započeli", ustvrdili su organizatori u najavi festivala.


Po njihovim riječima, dok u Hrvatskoj iz godine u godine stasaju novi plesni festivali i inicijative, u vrijeme kada već svjedočimo drugoj pa uskoro i trećoj generaciji plesnih umjetnika školovanih na plesnom odsjeku Akademije dramskih umjetnosti, uz nekoliko službenih srednjih plesnih, odnosno baletnih škola koliko ih ima danas u Hrvatskoj, sredstva za samu produkciju i za plesnu karijeru sve su manja.


"Utoliko je značajnije da Tjedan suvremenog plesa uspijeva pružiti osjećaj kontinuiteta u svijetu gdje se uvijek, čini nam se, započinje iz početka. Usprkos svim barijerama s kojima se susrećemo već nekoliko godina i nadalje vjerujemo u održavanje visoke razine kvalitete produkcija koje i ovom prilikom predstavljamo", ističu iz Hrvatskog instituta za pokret i ples.


"Nažalost, izazovi s kojima se festival već nekoliko godina susreće odražavaju se i na sposobnost uvrštavanja više naslova. I u tako gotovo nemogućim uvjetima, ustrajemo na izuzetnoj kvaliteti predstava u želji da i nadalje u vama pobuđujemo želju za praćenjem svijeta  suvremenog plesa, koji je u stalnoj mijeni i evoluciji", poručuju. 


Unatoč situaciji, kažu, i ove godine će slaviti raznolikost ekspresije, slobodu duha, a kroz zajednička druženja uz ples i kroz refleksiju o temama koje sve više zaokupljaju, nudi se prostor dijaloga u želji za promišljanjem neke bolje budućnosti. 


Festival će se održati na već poznatim lokacijama Zagrebačkog plesnog centra, te Zagrebačkog kazališta mladih, uz Hrvatsko narodno kazalište te na još nekoliko lokacija: vanjski prostori, Kulturni centar Mesnička, te Muzej suvremene umjetnosti.


Publici će predstaviti novu produkciju Barbare Matijević koja je već nekoliko godina djeluje u inozemstvu, a predstava Our Daily Performance, u koprodukciji s jednim od najvećih EU festivala Rencontres Choregraphique Seine Saint Denis, nakon opsežne turneje po Europi stiže i u Zagreb.


Katalonska umjetnica Sol Pico je prije nekoliko godina u Zagrebu oduševila publiku, a sada se predstavlja kroz samoironični osvrt, uz zdravu dozu humora, na vlastitu karijeru provedenu u plesu (iz ženske perspektive).


Istovremeno se tema migracija, koja se manifestira na različite načine tijekom festivala pojavljuje u njenom projektu Halab u izvedbi učenika Škole za suvremeni ples Ane Maletić.


Prezentacija rada i EU projekta Migrant Bodies, Moving Borders ujedno će biti i mogućnost druženja i dijaloga na tu temu s grupom europskih umjetnika, ali i predstavnika europskih plesnih organizacija okupljenih oko projekta.


"Uz prezentaciju filma na temu migracije, preko koncerta koji pripremaju migranti do dječjih radionica, želja je prezentirati ljudsku stranu ove tragedije, koja je postala jedna od najvećih izazova u svijetu danas i koja je odraz želje koja nam je svima bliska: želja za boljim životom", napominju.


Premijerne izvedbe hrvatskih plesnih skupina


Festival tradicionalno predstavlja premijerne naslove hrvatskih plesnih skupina i autora u okviru Hrvatske koreografske platforme. 


Tu je projekt  Conversation Pieces u produkciji Studija za suvremeni ples, koji ove godine surađuje sa slovenskom koreografkinjom Magdalenom Reiter, dok su dva projekta odabrana od strane međunarodnog žirija - Next Big Thing u koreografiji i izvedbi Ivane Kalc iz riječkog Kabineta, te popularni plesni dvojac koji predstavljaju Masa Dance Company - koreografkinja Aleksandra Mišić predstavom Rave(ON), postavlja izazov promišljanjem o plesnom fenomenu Ognjenu Vučiniću.


Rad slovačkog koreografa Milana Tomašika Fight Bright  jednog od suosnivača legendarne skupine Les Slovaks, predstavlja vlastitu specifičnu poetiku i promišljanje prezentirajući moć sile koja kada se pozitivno usmjeruje omogućuje otvaranja novih prostora saznanja.  


Više od trideset godina duga suradnja s Izraelskom plesnom scenom ogleda se ove godine u prezentaciji predstave ICETREE autorice Inbal Pinto koja je u Zagrebu započela svoju uspješnu međunarodnu karijeru.


Grupu danas vodi njen dugogodišnji profesionalni i životni partner Avshallom Pollack, glumac, redatelj, koreograf, ali i scenograf koji će u Zagrebu održati predavanje na temu Dizajn i ples.


Festival ponovno sustavno senzibilizira širu javnost kako kreativno bavljenje plesom nije uvjetovano tjelesnom datošću te podupire inkluzivnu umjetničku praksu, koja u suvremenu plesnu praksu uključuje i osobe s invaliditetom.


Ove godine će se na festivalu prezentirati rad Švicarske skupine BewegGrund One at a Time, čije se gostovanje realizira u partnerstvu s Festivalom inkluzije u Rijeci.


Kako je najavljeno, osvrt na temu Inkluzije i ples, upotpunit će neformalna prezentacija istraživačkog proces kojeg upravo provodi kolektiv IMRC, koji djeluje pod kišobranom Hrvatskog instituta za pokret i ples, a vodi ga Iva Nerina Sibila.


Tjedan suvremenog plesa (TSP) je tijekom protekle 36 godine postojanja prezentirao preko 1000 renomiranih svjetskih umjetnika te producirao više od 100 premijernih izvedbi hrvatskih autora, proizvevši tako nekoliko generacija hrvatskih koreografa i plesača. (Hina)