Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Matrica' Jagora Bučana u zagrebačkoj Galeriji Kaj

Izložba 'Matrica' Jagora Bučana otvara se u četvrtak u zagrebačkoj Galeriji Kaj, gdje će se izložiti dvanaest crteža iz istoimenog ciklusa tog akademskog slikara.
vrijeme: 30.05.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija Kaj, Ilica 34

Riječ je o izboru  napravljenom između 44 rada na temu matrice. Svi su nastali 2015. godine, u tehnici frotaža, olovkama u boji na papiru. Dimenzije crteža su 50 x 65,5 cm.

"Sjetio sam se Richtera i njegovih vitraja kad sam vidio nove crteže Jagora Bučana. Radi se o crtežima, zapravo frotažima koji počivaju na richterovskim algoritmima, patternima unutar kojih moje oko prepoznaje naoko banalne – sasvim sigurno fotografski generirane – prizore ljudi, lopti, igrališta i stolova", ustvrdio je u predgovoru izložbe Vladimir Rismondo

Po njegovim riječima, uzorak je u Bučanovim radovima medij, sazdan od pravila mogućeg svijeta, njegove kolorirane varijacije samo su iluzije prizora, a sve skupa zapravo predstavlja traktat o ljudskoj (samo zbog motiva), ali zapravo sveukupnoj egzistenciji.

Jagor Bučan (1968.) slikar je i nastavnik slikanja na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Izlagao je na trideset i dvije samostalne i pedeset skupnih izložbi.

Autor je opsežne studije o odnosu slike i jezika (Riječ je o slici, Sandorf & Mizantrop, Zagreb 2019.) i knjige ogleda i prikaza o romanu, prenijalnoj misli i duhovnom itinerariju (U znaku Jednog, ArTresor, u pripremi za 2020. godinu).

Napravio je i nekoliko likovnih monografija (Albert Kinert, ALU u Zagrebu, Art studio Azinović, Zagreb 2002. i Mladen Pejaković, više autora, Litteris, Zagreb 2009.), eseja, studija i prikaza iz područja likovne teorije i predgovora likovnim izložbama.

Uredio je više monografskih izdanja, među kojima su i Dioklecijanova palača sunca Mladena Pejakovića (Litteris, Zagreb, 2006., s Dorom Tomulić), kao i Zlatko Šulentić, također Mladena Pejakovića (Art studio Azinović, Zagreb, 2008., s Tomislavom Kršnjavijem).

Među ostalim, uredio je knjigu zapisa Alberta Kinerta (Monolog, ALU u Zagrebu, Zagreb 2016.). Napisao je pogovor knjizi Jadranke Damjanov Bestijarij – od predaje do umjetnosti i natrag (Sipar, Zagreb 2008.).

Njegova izložba u Galeriji Kaj ostaje otvorena do 21. lipnja. (Hina)