Preskočite na glavni sadržaj

Fotografski opus ruskog avangardista Aleksandra Rodčenka u MUO

Muzej za umjetnost i obrt 17. lipnja otvara izložbu 'Aleksandar Rodčenko: revolucija u fotografiji', na kojoj će se hrvatskoj publici prvi put predstaviti fotografski opus jednog od najznačajnijih predstavnika ruske avangarde, ali i jednog od najznačajnijih europskih fotografa i umjetnika uopće.
vrijeme: 17.06.2019.
mjesto: Zagreb, MUO
url: http://www.muo.hr

Izložit će se 150 Rodčenkovih fotografskih radova nastalih tijekom dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, te nekoliko fotomontaža, kakve je pod utjecajem njemačkih dadaista radio za reklame i naslovnice časopisa.

Kako je najavljeno iz Muzeja za umjetnost i obrt, u skladu s revolucionarnim duhom vremena dominiraju teme rada, tvornica, strojeva, moderne arhitekture i sporta.

Kao važan dio izložbe izdvajaju se i portreti radnika i umjetnika, prvenstveno književnika, kao što su Sergej Tretjakov, Vladimir Majakovski ili Osip Brik, čija je karikatura rađena za naslovnicu kultnog ruskog avangardnog časopisa LEF, s kojim je Rodčenko redovito surađivao.

Rodčenko je djelovao na području slikarstva, grafičkog dizajna, kazališta, filma, ali najviše fotografije koju je, napominje se u najavi, smatrao medijem novog doba koji treba prestati biti refleksijom stvarnosti te postati nositeljem novih ideja i konceptualnog mišljenja.

Studirao je slikarstvo, nakon čega pristupa konstruktivističkom pokretu čiji su glavni postulati bili čisti i jednostavni oblici, negativan odnos prema tradiciji i dekorativnosti te funkcionalnost umjetnosti skladu s industrijalizacijom, razvojem tehnike i novih materijala.

Njegova djela odlikuje društveni angažman te formalni i sadržajni eksperimenti: dijagonalna i geometrizirana kompozicija, ekstremni donji i gornji rakurs, jaki kontrasti, krupni planovi, noćne snimke.

Izložba "Aleksandar Rodčenko: revolucija u fotografiji" dio je međuinstitucionalne suradnje Muzeja za umjetnost i obrt i Multimedijskog umjetničkog muzeja u Moskvi, te dio programa Dana Moskve u Zagrebu.

Kustosica izložbe iz Multimedijskog umjetničkog muzeja u Moskvi je Olga Sviblova, a kustosica MUO Adriana Prlić. (Hina) 

Opširnije:
https://www.muo.hr/