Preskočite na glavni sadržaj

Trideset godina: u potrazi za izgubljenom ljepotom, izložba Marine Selak

Izložba Marine Selak 'Trideset godina. U potrazi za izgubljenom ljepotom' održat će se od 30. svibnja do 30. lipnja 2019. u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.
vrijeme: 30.05.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija Klovićevi dvori
url: http://gkd.hr/

„Trideset godina u potrazi za izgubljenom ljepotom“ naslov je izložbe Marine Selak kojim je Darko Schneider sažeo retrospektivan karakter izbora umjetničinih radova. Sintagma je to što objedinjuje njezinu dosljednost u istraživanju mogućnosti slikarskoga medija s izražavanjem svojevrsna pojmovnika filozofskog naslijeđa zasnovana na antičkim mitovima i legendama. 

Birajući radove naglašeno intenzivna kolorita, nastale između 1990. i 2016. godine,  Darko Schneider ne propušta istaknuti razvoj autentičnog umjetničina rukopisa koji širokim potezima gradi duboko promišljene i proživljene kompozicije arkadijskih krajolika. Krešendo poteza diktira ritam materijalizacije zamišljene glazbene partiture na slikarskome platnu. Međutim, raskošni mediteranski vrtovi, kao što skrivaju pravu istinu o traganju za ljepotom, svetosti pojedinih toposa, tako otkrivaju i izazove lutanja ili varljive privide uvjerljivih mitskih prizora sjećanja i zaborava.

Emotivan naboj doživljaja Marina Selak devedesetih godina prošloga stoljeća materijalizira u motivima od cvjetnih pastoralnih sonata, zatamnjenih nocturna do razigranih scherza.  Svoju knjigu  „Vergilijeve lacrimae rerum ili O ljepoti“ iz 2006. godine sazdala je interpretirajući izabrane složene međuodnose protagonista antičkih mitova, prepoznavši u njihovoj poetizaciji  kretanje prema beskonačnosti." ... Opširnije

– Koraljka Jurčec Kos, kustosica izložbe


Delfi – proročište – Apolon, 2013.