Preskočite na glavni sadržaj

Đurđica Vuković: 'Simetrija tišine'

Predstavljanje knjige poezije Đurđica Vuković 'Simetrija tišine' koju će predstaviti Darija Žilić, urednica i dr.sc. Tomislav Škrbić, a poeziju će kazivati autorica i Ana Cvitaš, održat će se u petak, 24. svibnja, u 19 sati, u prostoru Matice hrvatske u Sisku.
vrijeme: 24.05.2019. 19 h
mjesto: Sisak; Matica hrvatska u Sisku, Rimska 9
 

"Temeljena potka „Simetrije tišine“ je spoznaja o nesigurnosti, o nepostojanju odgovora na pitanja koja smo tijekom života postavljali, svijest o nametnutim opsjenama i lažima, o pročišćenoj memoriji, ali i svijest o slobodi, neposlušnosti, o prostoru samoće u kojem se može osjetiti radost života...Unatoč rekapitulaciji i sjeti, lirska junakinja govori o novim ljubavnicima, novoj budućnosti koja se naslućuje. U pjesmi „Nedjelja na crti“ pjesnikinja ispisuje snažnu posvetu nekonformizmu, posvetu ranjenima i opljačkanima. Na kraju, Đurđica Vuković napisala je snažnu poetsku knjigu, u kojoj je, kao što je spomenuto, dala pjesme na ogled svima, progovorila je o mraku i svjetlu, o ženskoj duši i o surovom svijetu. I time pokazala kako je ponovo hrabro iskoračila, ovaj put na pjesničku crtu." ( Darija Žilić)

 

Đurđica (Lasić) Vuković rođena je u Sisku. Diplomirala je na Filozofskom fakultet u Zagrebu. Kulturna djelatnica koja se bavila lutkarstvom, kazališnom režijom, osmišljavanjem  i organiziranjem značajnih kulturnih manifestacija: Kvirinovi poetski susreti, Dani glazbe Miroslava Miletića, Stihovnica Siska, Salon mladih, Maslačak, međunarodni kazališni festival dječjih kazališta i drugo. Osnovala je kazališne grupe  Dlaka, lutkarska i NAR, novu apologiju radosti. Urednica je časopisa Riječi i nekoliko stotina knjiga iz različitih područja umjetnosti.